Mozaik
TAMBURAŠKA ŠKOLA BATOREK

U novoj sezoni obilježit će 25. obljetnicu škole
Objavljeno 7. listopada, 2017.

U Tamburaškoj školi Batorek počela je nova školska sezona. Upisi na tečaje tambure i gitare donijeli su im 15 novih tamburaša, te 15 novih članova gitarske sekcije. Škola trenutačno broji stotinjak učenika podijeljenih u pet tamburaških i dvije gitarske sekcije, koji na dvije probe tjedno svladavaju osnove teorije i prakse na tamburama i gitarama, sve do glazbene nadgradnje. Djeluju u središtu grada, u prostorijama HKUD-a Željezničar, a često su glazbena pratnja za njihov folklorni ansambl. Specifičnost škole je upis starijih osoba zainteresiranih za učenje tambure i gitare, trenutačno ih broje 9. Uz voditelja i osnivača škole Franju Slavka Batoreka, u nastavi sudjeluju bivši učenici škole, trenutačno studenti Umjetničke akademije u Osijeku, Dora Knežević i Ivan Rendulić.

- Naši najbolji učenici uključeni su u rad pratećeg ansambla HKUD-a Željezničar, u čijim prostorijama djelujemo već 24. godine i Velikog reprezentativnog orkestra koji bilježi brojna gostovanja u Hrvatskoj i izvan nje. S Tamburaškim orkestrom Osječko-baranjske županije bili smo u travnju na turneji po Kini i nastupili na šest samostalnih cjelovečernjih koncerata u prestižnim koncertnim dvoranama u pet milijunskih gradova šangajske regije. Uz 28 tamburaša, ekipu su činili profesor harmonike Andrej Pezić, vokalni solisti Maja Batorek i Mia Dimšić, tenor Predrag Stojić (HNK Osijek), plesni par ŠPU Fenix Ivana Gis i Igor Matić, a dirigent je bio prof. Slaven Batorek. Turneja je bila vrhunska - ističe voditelj i osnivač škole Franjo Slavko Batorek. Tradicionalni, 24. Godišnji koncert održan je u dvorani HNK u Osijeku. Uz projekciju rada svih školskih sekcija, u drugom dijelu koncerta priključio im se Tamburaški orkestar OBŽ, a dirigenti su bili profesori Slaven Batorek i Matko Brekalo. Tijekom ljeta orkestar je gostovao na etnofestivalu u Voironu, u francuskim Alpama. U srpnju je dio orkestra, uz Tamburaški orkestar Hrvatskog doma Wels iz Austrije, gostovao je u Bijelom Polju (Crna Gora).

- U novu školsku godinu krenuli smo 11. rujna, nakon upisa i nadamo se da će i ova radna sezona biti uspješna kao protekla. Pred nama je novi veliki projekt: 25. obljetnica škole koju ćemo obilježiti velikim koncertom u koji ćemo pokušati uključiti sve dosadašnje dirigente (Domagoj Jukić, Tihomir Ranogajec, Slaven Batorek, aktualni Matko Brekalo), članove škole koji su aktivni na tamburaškoj estradnoj sceni, sve voditelje dosadašnjih koncerata te brojne vokalne soliste koji su gostovali u proteklih 24 godine - zaključuje Batorek. V.Latinović

PONOVNO U KINI

Od 6. do 21. rujna, uz 40-ak članova HKUD-a Željezničar, naših dvadesetak tamburaša gostovalo je ponovno u Kini, u Šangaju i Luoyangu. Hrvatsku tradiciju i kulturu prezentirali smo na dva zajednička i šest samostalnih koncerata. Odlazak na obje turneje, u Francusku i Kinu u rujnu, možemo zahvaliti menadžeru Vladanu Tešanoviću, predsjedniku TOFF-a, asocijacije koja organizira folklorne i etnofestivale diljem Europe i svijeta. Postavili smo si zadatak da ime Batorek i dalje bude sinonim prepoznatljive kvalitete, a naše prostorije mjesto ugodna druženja za sve polaznike, od 10 do 50+ godina - kaže Batorek.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana