Magazin
OSJEČKI HKUD ŽELJEZNIČAR VRATIO SE S TURNEJE PO NR KINI...

Uspjeh za dugo pamćenje: Kinezi pali na bećarac
Objavljeno 7. listopada, 2017.

Prepuni dojmova i prekrasnih iskustava s rujanske turneje po Kini, članovi Reprezentativnog ansambla HKUD-a Željezničar i Tamburaške škole Batorek sretno su se vratili u Osijek.

Nenad Sudar, tajnik i umjetnički voditelj, kaže kako je na ovoj turneji ovaj ansambl sudjelovao na dva festivala.

- Prvi festival je bio u Shanghaiu. Ovo je najveći festival folklora u NR Kini i naše društvo je prvi hrvatski ansambl koji je uopće bio pozvan na ovaj festival koji je vrhunski organiziran. Glavna parada održavala se u središtu ovog svjetskog megapolisa, događaj je uživo pratilo više od 100.000 ljudi, a putem direktnog televizijskog prijenosa i stotine milijuna. Bila je velika čast i privilegij imati priliku u društvu tridesetak ansambala iz cijelog svijeta predstavljati tradicijsku kulturu našeg naroda u toj dalekoj zemlji - kaže Sudar.

Dodaje kako su se nakon Shangaia uputili u 1300 km u unutrašnjosti Kine, u grad Luoyang, gdje su hrvatsku trobojnicu s ponosom pokazali i nosili na prekrasnim lokacijama te predstavili bogatstvo svoje folklorne, tradicijske kulture.

- Na samom kraju turneje otputovali smo u glavni kineski grad Peking, gdje smo posjetili svjetski poznati Kineski zid i zaplesali Slavonsko kolo. Posjetili smo i Olimpijsko selo te Nacionalni stadion - mjesto održavanja Olimpijskih igara, glavni trg Tiananmen - gdje se nalaze sve važne institucije NR Kine kao što su vlada, parlament i mauzolej osnivača NR Kine - Mao Ce Tunga. Besprijekorna organizacija od strane domaćina, velika gostoljubivost na svakom koraku, jedno veliko i predivno iskustvo - sve će to članovima “Želje” ostati u najljepšim uspomena za cijeli život. Velika je čast i zadovoljstvo sudjelovati na ovako velikoj turneji, jednoj od najvećih u bogatoj povijesti HKUD-a Željezničar. Svi članovi uložili su golem trud i zalaganje u prezentaciji našeg programa na prekrasnim pozornicama u dalekoj Kini. Svi su nastupi bili izvedeni s velikim htijenjem i željom da se prekrasna tradicijska kultura hrvatskog naroda, folklorna baština našeg naroda, malog u kineskim okvirima, ali velika i vrijedna kao i kineska, pokaže u najboljem svjetlu. Smatram da smo na najbolji mogući način prikazali kulturu Osijeka, Slavonije i Domovine. Dobili smo niz pohvala za prezentaciju naših programa kao i za kompletno ponašanje na cijeloj turneji. Pozitivne kritike i pohvale primali smo i od drugih ansambala za vrlo visoku kvalitetu naših izvedbi na pozornicama gdje smo zajedno nastupali - prepričava umjetnički voditelj dojmove s putovanja u Kinu.

Predsjednik HKUD-a Željezničar Marko Brekalo kaže kako je kineska turneja uspješno završena.

- Vratili smo se živi i zdravi i vjerujem da smo dostojanstveno predstavili hrvatsku tradicionalnu kulturu i folklor. U suradnji s Tamburaškom školom Batorek, čijem se voditelju Franji Slavku Batoreku članovi “Želje” zahvaljuju, i uz umjetničkog voditelja Nenada Sudara, Osječani su predstavili Republiku Hrvatsku u Šangaju, Luoyangu i Pekingu. Posjet dalekom istoku iskoristili smo i kako bi detaljnije istražili kinesku kulturu kroz razne turističke sadržaje koje su nam priredili organizatori. Nitko nije ostao ravnodušan na ono što smo čuli, vidjeli i doživjeli. Kineska dobroćudnost i srdačnost sve nas je ostavila zapanjene, što se ne može reći za njihovu hranu s kojom smo se hrabro borili gotovo dva tjedna. No, sve u svemu vjerujem da se svi vraćaju puni dojmova koji će se još danima prepričavati, jer upoznavanje kulture temeljno drugačije od naše ostavlja trajne utiske i oplemenjuje, te utječe na reevaluaciju vlastitih kulturnih vrijednosti koje se nerijetko nakon ovakve turneje počnu još više cijeniti. Za kraj bi zahvalio Osječko-baranjskoj županiji, Gradu Osijeku (čiji je kulturni delegat Ljerka Hedl upotpunila našu kinesku avanturu), Turističkoj zajednici Osječko-baranjske županije, Turističkoj zajednici grada Osijeka, dr.sc. Vesni Svalini na vokalnoj pripremi ansambla te naravno i svim članovima upravnog odbora HKUD-a, roditeljima, članovima ansambla i orkestra na povjerenju i pomoći, bez njih ovo ne bi bilo moguće ostvariti - zaključuje Brekalo.

DOJMOVI ČLANOVA
Iskustvo koje se pamti cijeli život

Članovi su puni dojmova pa tako članica Martina Matković kaže: “Putovanje u Kinu obogatilo me za još jedno predivno iskustvo. Bilo je divno okusiti drugačiju hranu, upoznati novu kulturu te različite ljude sa svih strana svijeta. Nadam se da nas u budućnosti čeka još mnoštvo ovakvih iskustava i dalekih putovanja”. “Putovanje u Kinu s najboljim društvom za mene je bilo predivno iskustvo. Kultura, koja je toliko drugačija od naše, naučila me mnogočemu. Ponosna sam što sam bila dio toga i što je cijeli naš HKUD Željezničar u najboljem sjaju predstavio Hrvatsku. Ovu uspomenu nosit ću zauvijek sa sobom”, oduševljena je i Ivana Lilijan. Članica Valentina Lilijan pak dodaje: “Svima nam je bilo odlično, zabavljali smo se i uživali u našim nastupima, jer smo s ponosom predstavljali našu domovinu. Stvarali smo nova prijateljstva i družili se međusobno te sebi stvorili uspomene koje nikada neće biti zaboravljene. Oduševljena sam i veselim se idućima turnejama”.

ČVRSTE VEZE
Kina i Željo vole se javno

- Cijeli ansambl HKUD Željezničar u 24-milijunskom Shanghaju pokazao se u lijepom svjetlu, na 28. Shanghai Tourism festivalu (Float Parade) između 3000 sudionika, koliko ih je ukupno predstavljalo tradicijsku kulturu 33 zemlje svijeta. Na formalnom primanju predstavnika svih zemalja sudionica HKUD Željezničar dobio je i priznanje za sudjelovanje na tom svjetskom folklornom festivalu. U 6-milijunskom Louyangu “Željo” se također sjajno predstavio plesom, pjesmom i tamburaškom glazbom na šest javnih nastupa i koncerta na trgovima, parkovima i na jednom od najviših arhitektonskih građevina - Oriental Pearl TV Toweru. Gostoljubivi domaćini brinuli su se za ansambl cijelo vrijeme turneje na najbolji mogući način, pokazavši nam svoju višestoljetnu kulturu u muzejima, budističkim hramovima, botaničkim vrtovima i impresivnim Longmen spiljama, s Budom isklesanim u stijeni. Grad Louyang priredio je primanje za sve sudionike Louyang Hello Culture Tourism festivala. Svi mediji pratili su festival s velikom pozornošću. U jednodnevnom izletu u Peking posjetili su Trg Tiananmen i kasnije na Kineskom zidu zaplesali i zapjevali slavonsko kolo, što je bio vrhunac 15-dnevne turneje HKUD Željezničar predivnoj Kini - kaže Ljerka Hedl.

Vratili smo se živi i zdravi i vjerujem da smo dostojanstveno predstavili hrvatsku tradicionalnu kulturu i folklor...

MARKO BREKALO

Bila je velika čast i zadovoljstvo sudjelovati na ovako velikoj turneji, jednoj od najvećih u bogatoj povijesti HKUD-a Željezničar...

NENAD SUDAR

Možda ste propustili...

POSLJEDNJE UTOČIŠTE: TURIZAM I DAN NAŠEG PLANETA

Dom je tamo gdje je zemlja

Najčitanije iz rubrike