Novosti
RAFINERIJA U BIH KORISTIT ĆE PLIN IZ RH

Uz Čermakov plin i ruski novac čišći zrak u Slavonskom Brodu
Objavljeno 5. listopada, 2017.

Vlada je prihvatila protokol kojim se dopušta spajanje rafinerije nafte u Bosanskom Brodu u Bosni i Hercegovini na plinsko-transportni sustav Hrvatske. Za godinu dana, rafinerija u Bosanskom Brodu trebala bi koristiti za pogonsko gorivo plin iz Hrvatske umjesto da se u njoj spaljuje teški mazut i nafta, a time bi Slavonski Brod trebao dobiti mnogo bolju kvalitetu zraka, a građani znatno manje zdravstvene rizike.

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić pojasnio je da priključenje rafinerije na plinsko-transportni sustav u Bosni i Hercegovini nije moguće pa je rješenje plin dopremiti iz Hrvatske i to prenamjenom sadašnjeg produktovoda Slobodnica-Brod u izravni plinovod. Predsjednik Vlade Andrej Plenković podsjetio je da Brođani i stanovnici Posavine s onečišćenjem zraka žive godinama te da će ovo rješenje rezultirati poboljšanjem kvalitete zraka i smanjenjem zdravstvenih rizika. Ruski vlasnik rafinerije Zarubežnjeft ugovorio je dostavu plina s hrvatskom tvrtkom Crodux plin, koja je u vlasništvu umirovljenog generala Ivana Čermaka. Crodux plin je potpisao ugovor na deset godina, a godišnja vrijednost je oko 150 milijuna kuna bruto. Umirovljeni general Čermak rekao je novinarima da to nije veliki posao za njega, jer od ukupne cijene njemu ostaje samo umjerena marža, ali da mu je izuzetno drago što će se problem napokon riješiti. “Napokon jedna pametna odluka. Našlo se razuma da se to pitanje riješi. Meni je želja da se riješi zagađenje. Mi ćemo raditi na spoju plinovoda i možemo ga završiti za šest mjeseci, nakon toga i rafinerija treba promijeniti kotlovnice. Procjena je da će sljedeće jeseni rafinerija raditi na plin i da će napokon zrak biti čist. Kod plina nema smrada, nema zagađenja, ničega”, kaže Čermak. E.S./H

JAMSTVO ZA POLJOPRIVREDNIKE

Vlada je usvojila jamstveni program Poljoprivrednici, pa će Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije ponovno moći izdavati jamstva za osiguranje potraživanja po kreditima za poduzetničke projekte u sektoru poljoprivrede. Dostupni su krediti za investicije u poljoprivredi (maksimalno 10 milijuna kuna i osigurava se pokriće kredita između 10 i 50 posto), te za obrtna sredstva (maksimalno 750.000 kuna, uz pokriće kredita od 10 do 50 posto).

Najčitanije iz rubrike