Osijek
ZELENI ČETVRTAK NA GLAVNOJ TRŽNICI

Varivo od ukusnog i slatkog batata
Objavljeno 6. listopada, 2017.

I ovog četvrtka na tržnici u prijepodnevnim satima vrvjelo je od posjetitelja. Sastojke za današnji ručak došla je kupiti i umirovljenica Zora, koja je otkrila recept ukusnog variva od batata koji je, otkrila tek u poznim godinama.

- Batat je skuplji od krumpira i stoji 13 kuna kilogram, ali za ovo ukusno varivo ga se isplati kupiti. Dva-tri batata ogulim, narežem na kockice i stavim na luk da se pirja. Kad luk postane staklast, dodam oko deset dkg mahuna, jedan poriluk i mrkvu. To se krčka i nakon 10 minuta dodam malo vode. Kuham oko pola sata, a kad je gotovo, dodam razmućeno brašno i sok od rajčice pa kuham još desetak minuta - rekla je naša sugovornica koja uz sol u varivo stavi bijeli luk i peršunov list.

Uz poriluk po cijeni od deset kuna i mrkve po osam, na tržnici se prodaje i patlidžan za pet, rajčice po osam kuna, dok je kilogram mahuna od 12 do 15 kuna, a cijena ovisi o vrsti mahuna. U ponudi je i svježi špinat za 15 kuna po kilogramu, dok je cijena kilograma kupusa pet kuna, koliko stoji i vezica raštike. Još uvijek je moguće kupiti klip mladog kukuruza čija je cijena od dvije do četiri kune. Cijena voća nešto je niža nego prethodni tjedan pa su tako mandarine po deset, a kruške po sedam i osam kuna za kilogram. Šljive se prodaju po osam, a breskve za sedam kuna. U odnosu prema prošlom tjednu, cijena limuna ipak se nije spuštala, pa kilogram još uvijek stoji 20 kuna, dok se za kilogram kivija treba izdvojiti čak 25 kuna. M. Mihelić

ČLANOVI UDRUGE POBJEDE PONUDILI POSJETITELJIMA VEGANSKE obroke

Dobro poznate ekoproizvođače ovaj tjedan na Zelenom četvrtku zamijenila je udruga Pobjede koja je ondje promovirala veganstvo, obilježavajući tako tjedan zaštite životinja. Prema riječima Lucije Baraban iz udruge, riječ je o načinu života koji nikome ne šteti, nikoga ne ugrožava, a podrazumijeva sve namirnice, osim mesa, jaja i mlijeka. “Veganstvo je suosjećajan način života, a hrana koju smo pripremili nikoga ne ugrožava. Posjetitelje smo počastili namazom od slanutka, kuglicama od kokosa i čokolade te salatom iznenađenja s povrćem - ispričala je Baraban.

Najčitanije iz rubrike