Ekonomija
POTPORE ZA PODUZETNIKE

Izvoznici su izgubili olakšice, ali im ostaju HAMAG-BICRO i HBOR
Objavljeno 6. listopada, 2017.

Poreznom reformom koja je stupila na snagu početkom ove godine poduzetnici su ostali bez mogućnosti korištenja različitih olakšica ili poreznih oslobođenja.

Posebice na taj problem upozoravaju domaći izvoznici, okupljeni u Liderov Klub izvoznika, koji se sastao prošloga ponedjeljka u Slavonskom Brodu. Bilo je to i jedno od pitanja izvoznika upućeno ministru financija Zdravku Mariću.

Međutim, ministar je jasno dao do znanja da na slične olakšice naši poduzetnici, koji velik dio prihoda ostvaruju na inozemnim tržištima i sigurno predstavljaju vrlo važan dio hrvatskog gospodarstva, neće moći računati ni ubuduće. Marić je naglasio kako je jedna od namjera porezne reforme pojednostavljenje poreznog sustava, pri čemu se izvoznicima može pomoći fiskalnom politikom kako bi država bila manje kočničar, a više pokretač.

Pomoć izvoznicima

Ministar je stoga izvoznike uputio na druge poluge kojima im država može pomoći, a to su Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG BICRO) i Hrvatska banka za obnovu i razvitak. To su instrumenti kojima se može stimulirati bilo osiguranje izvora, bilo kreditne aktivnosti i općenito pomoći izvoznicima - kazao je Marić.

Član uprave HAMAG-BICRO-a od rujna ove godine je Osječanin Mario Turalija. Upravo je on u srijedu u Osijeku, na radionici u BIOS-u, poduzetnicima koji bi trebali potpisati ugovor o dodjeli nepovratnih sredstava u sklopu programa E-impuls, govorio o provedbi tog ugovora.

Turalija je za Glas Slavonije pojasnio kako HAMAG-BICRO tzv. Posredničko tijelo razine 2 i obavlja provedbu zatvorenih natječaja i dijelove natječaja koje je raspisivalo Ministarstvo gospodarstva.

- Trenutačno je nekoliko aktualnih natječaja namijenjenih poduzetnicima. Otvoren je natječaj Internacionalizacija poslova mikro, malih i srednjih poduzeća (MSP), upravo namijenjen izvoznicima. Tu je iznos nepovratne potpore od sto tisuća do milijun kuna. Do 65 posto iznosi potpora kod srednjih poduzeća, a 85 posto mikro i mala poduzeća. Također je otvoren i natječaj Certifikacijom proizvoda do tržišta, za uvođenje i primjenu europskih i međunarodno priznatih normi, kako bi se poduzećima omogućio lakši pristup novim tržištima. Stopa sufinanciranja je isto tako od 65 posto za srednja, do 85 posto za mikro i mala poduzeća

Nepovratna sredstva

Iznos nepovratnih sredstava koji mogu dobiti poduzeća su od 20 tisuća do milijun kuna. Otvoren je i natječaj Komercijalizacija inovacija u poduzetništvu. Stopa sufinanciranja je od 50 do 75 posto, najniži iznos nepovratnih sredstava je 760 tisuća, a najviši 7,6 milijuna kuna. Četvrti otvoreni natječaj je Povećanje razvoja novih proizvoda i usluga koji proizlaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja. Stopa sufinanciranja je od 25 do sto posto iznosa. Osim ovih otvorenih, priprema se otvaranje još pet natječaja - ističe Turalija.

Igor MIKULIĆ
Iz Slavonije prošlo 110 projekata

Turalija dodaje kako HAMAG-BICRO u ponudi ima i financijske instrumente osiguranja, gdje su jamstva za poduzetnike, ali i mali i mikrokrediti s minimalnim kamatnim stopama i dugim rokovima otplate. Primjerice, mikrokredit namijenjen financiranju trajnih obrtnih sredstava od 25 tisuća eura poduzeće može dobiti s kamatnom stopom od 1,5 do 3 %, a za investicijske namjene do 50 tisuća eura po kamatnoj stopi od 0,5 do 1,5 %. “Mnogo je različitih potpora koje mogu koristiti naši poduzetnici. Zbog toga bi trebali pratiti natječaje i u suradnji s konzultantima tražiti najbolje opcije i koristiti raspoloživa sredstva iz EU fondova za razvoj, rast prihoda, zapošljavanja... Posebice poduzetnici iz Slavonije. Mislim da je za program E-impuls iz Slavonije prošlo 110 projekata. Intencija nam je povećati broj radionica i još bolje informirati poduzetnike o mogućnostima koja im se pružaju”, zaključuje Turalija.

Možda ste propustili...

AGENCIJA ZA TRŽIŠNO NATJECANJE

Cijena se definira s početkom otkupa

SPORIJI RAST U USPOREDBI S PRETHODNIM TROMJESEČJEM

Kinesko gospodarstvo poraslo je za 6,7 posto

HRVATSKI URED ZA OSIGURANJE

Premija osiguravatelja porasla za 9,2 %