Novosti
PREMIJERU PROMAKNULO PISMO O OBITELJSKOM NASILJU

Ako su optužbe točne,
Alojz Tomašević više
neće biti požeški župan
Objavljeno 4. listopada, 2017.

Supruga požeško-slavonskog župana Alojza Tomaševića u dva je navrata pisala predsjedniku Vlade i HDZ-a Andreju Plenkoviću o suprugovu obiteljskom nasilju, ali premijer taj njezin mail nije vidio, zbog čega, kaže, žali. Podsjetimo, Tomašević je priveden zbog prijave za navodno obiteljsko nasilje, nakon što je njegova supruga u ponedjeljak navečer zatražila liječničku pomoć u hitnoj službi požeške bolnice.

- Pronađen je jedan mail od 30. svibnja koji je došao u Tajništvo HDZ-a i u Ured. To nije bilo prineseno mojoj pozornosti, da jest - siguran sam da bi se tom temom pozabavio ranije. Žao mi je, potkrala se pogreška. Ima puno dopisa koji su nerijetko anonimni i vrlo teško shvatljivi. On je očito u šumi tih mailova od mladih suradnika u stranci nedovoljno percipiran kao relevantan. Žao mi je što se to dogodilo, bio sam iznenađen, u biti, da je ona meni pisala. Ja gospođu ne poznajem, nisam imao prigodu s njom razgovarati, ali u svakom slučaju, nakon ovoga što se dogodilo, mislim da smo kao stranka reagirali promptno i očekujem prije svega da se svi ti navodi kojima smo zajedno svjedočili provjere i nakon toga ćemo vidjeti kako ćemo dalje postupiti - rekao je predsjednik Vlade.

Mara Tomašević, županova supruga, za Jutarnji je list rekla kako je dvaput pisala premijeru u vezi s nasiljem koje je trpjela od supruga. Ona je u srijedu novinarima otkrila pojedinosti o suprugovom nasilnom ponašanju i događajima od ponedjeljka navečer.

“Došao je kući navečer i s nekim razgovarao na mobitel, na što sam ga upitala: 'Jel’ te to ona zove?'. Istog trena nasrnuo je na mene, opalio mi nekoliko šamara, počeo me daviti te gurnuo na radijator i na cvjetnjak koji sam srušila. Zatim me naganjao po kući, ali sam uspjela pobjeći u sobu i zaključati se. Bili smo sami, jer sin, snaha i njihovo troje djece koji žive s nama nisu bili kod kuće”, prepričala je Mara Tomašević. Dodaje kako se dan poslije prijave policiji sa suprugom nije čula: “Ne, ne, ali sad me svi napadaju, djeca, rodbina, zašto sam to napravila”, rekla je Tomašević.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković komentirao je slučaj obiteljskog nasilja požeškog župana ustvrdivši da premijer Plenković nije o tome bio informiran te da, ako se informacije pokažu točnima, Tomašević više neće biti župan. Jandroković je dodao kako je, u trenutku kada je saznao za obiteljsko nasilje, HDZ reagirao promptno i raspustio organizaciju HDZ-a Požeško-slavonske županije.

Hrvatska narodna stranka – liberalni demokrati je oštro osudila svaki oblik nasilja, posebno prema ženama, djeci i starijim osobama, ali i svaki oblik nasilja prema slabijima i drukčijima, kako u slučaju požeškog župana tako u svim takvim slučajevima. Poručili su da je nužno provjeriti svaku sumnju na obiteljsko nasilje i zaštititi svaku osobu koja je ugrožena, a osobe za koje se potvrdi da su nasilne ne bi smjele, ističu, obnašati nikakve javne dužnosti. “Nulta stopa tolerancije prema nasilju nad ženama mora biti program svih političkih stranaka, platforma koja nema alternativu, a pravosudne institucije moraju takve slučajeve kazniti sukladno sa zakonskim propisima”, stoji u priopćenju HNS-a, u kojem ponovno pozivaju na ratifikaciju Istanbulske konvencije. D.Pavlović/H

SDP TRAŽI TOMAŠEVIĆEVU OSTAVKU

Klub zastupnika SDP-a zatražio je u srijedu da požeško-slavonski župan Alojz Tomašević odmah podnese ostavku te hitnu ratifikaciju Istanbulske konvencije, upozorivši da je zakonodavni okvir loš kada je riječ o zaštiti žrtava obiteljskog nasilja. Saborski zastupnik SDP-a Zdravko Ronko pozvao je premijera Plenkovića da bude odlučan i napravi pritisak na Tomaševića. Takvo je ponašanje nedopustivo i neprihvatljivo i važno je da takvi nasilnici ne smiju egzistirati u javnom prostoru, kazao je Ronko. Požeški javni prostor pun je toga zahvaljujući vrhu HDZ-a, koji je, kazao je Ronko, dobro znao, kao i cijela Požega, koliko dugo župan provodi nasilje nad suprugom, pa ga je proljetos “nagradio kandidaturom za župana”.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana