Novosti
ODGODA SUSRETA U HRVATSKOJ

Vučićev posjet - kad ozračje bude mirnije
Objavljeno 4. listopada, 2017.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović procijenila je kako u ovom trenutku ne postoje preduvjeti za ostvarenje posjeta srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića Hrvatskoj, čija je realizacija bila planirana do kraja ove godine, priopćeno je s Pantovčaka u srijedu. Dolazak Aleksandra Vučića u Zagreb odgođen je “jer najnoviji razvoj događaja i ozračje ne pridonose izgradnji međusobnog povjerenja”, kaže se u priopćenju.

Odnosi Zagreba i Beograda pogoršali su se posljednjih dana, nakon što je prvo u Beogradu otkriven spomenik majoru bivše JNA Milanu Tepiću, koji je 1991. u samoubilačkom potezu dignuo u zrak skladište oružja u Bedeniku, kraj Bjelovara, pri čemu je poginulo jedanaest hrvatskih branitelja, a zatim i zbog izjava srbijanskog ministra obrane Aleksandra Vulina, koji je Domovinski rat i velikosrpsku agresiju na Hrvatsku proglasio građanskim ratom. Zbog podizanja spomenika Tepiću hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova uložilo je oštar prosvjed srbijanskoj veleposlanici u Zagrebu Miri Nikolić, a Vulinove ocjene karaktera Domovinskog rata osudili su premijer Andrej Plenković i ministar obrane Damir Krstičević.

Hrvatska predsjednica u priopćenju naglašava kako je više puta istaknula da ne postoji alternativa dijalogu u odnosima sa svim susjedima, uključujući i Srbiju, te kako su se potpisivanjem Subotičke deklaracije počeli stvarati preduvjeti za rješavanje otvorenih pitanja. U skladu s tim započeti su razgovori o službenom posjetu Hrvatskoj srbijanskog predsjednika Vučića, kažu u predsjedničinu uredu. Poziv da posjeti Hrvatsku upućen mu je s ciljem daljnje normalizacije odnosa i izgradnje međusobnog povjerenja, naglašava se. “U kontaktima dvaju ureda postignuta je suglasnost o odgodi”, stoji u priopćenju s Pantovčaka.

“Glavni cilj posjeta srbijanskog predsjednika Hrvatskoj, kad do njega dođe, mora biti pozitivan iskorak u rješavanju otvorenih pitanja i pridonijeti poboljšanju odnosa dviju država, koje ne moraju biti prijateljske, no moraju surađivati radi vlastite budućnosti i stabilnosti jugoistočne Europe”, zaključuje se u priopćenju.

I Aleksandar Vučić drži da do njegova posjeta Zagrebu treba doći kad se bude moglo razgovarati u mirnijim okolnostima, objavili su u srijedu beogradski elektronički mediji. H