Novosti
SINDIKAT PREPOROD O POLOŽAJU UČITELJA I NASTAVNIKA:

Vlast još ne zna kada će krenuti s promjenama u obrazovanju
Objavljeno 5. listopada, 2017.

Sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod na konferenciji za novinare u Drugoj gimnaziji u Osijeku, sazvanoj u povodu Svjetskog dana učitelja, 5. listopada, upozorio je na položaj učitelja i nastavnika, ali i svih zaposlenih u školama. Neimaština, neizvjesnost i nebriga politike tri su najvažnija obilježja kojima bi mogli opisati položaj učitelja u kojemu su ne trenutačno, nego već duže vrijeme, kažu Željko Stipić, predsjednik Preporoda, i Branko Barač, predsjednik međužupanijskog vijeća za istočnu Hrvatsku.

- Iz neimaštine kao velikog problema hrvatskog školstva proizlazi cijeli niz konkretnih problema s kojima se susrećemo svi mi koji u školama radimo. Hrvatska je i puna dva desetljeća nakon rata jedna od europskih zemalja s najmanjim izdvajanjem za obrazovanje – upozorava Stipić. Trosmjenska i dvosmjenska nastava, unatoč iseljeničkom egzodusu, nastava u derutnim školama s dotrajalom nastavnom opremom, stručno usavršavanje učitelja na kapaljku, državni pedagoški standard kao mrtvo slovo na papiru, zaostajanje prosječne plaće u obrazovanju za prosječnom plaćom u državi, ističe, samo su neke od posljedica sramotno niskog izdvajanja za obrazovanje. Nebriga politike, kaže, osim one oko kolektivnih ugovora i dugova prema radnicima, ipak najviše dolazi do izražaja glede izmjene Zakona o odgoju i obrazovanju, koja traje već pune dvije godine. Za kraj osvrnuo se na događaje oko kurikularne reforme.

- Ovim ozbiljnim projektom loptamo se jednu, pa već i drugu godinu, a sada se inizistira na žurnoj obradi primjedbi pristiglih u javnoj raspravi. Bez obzira na to što je na čelo cijelog projekta postavljen sam premijer, moj je dojam kako vlast još uvijek ne zna s kojim će se promjenama i kada u odgoju i obrazovanju krenuti – zaključio je Stipić. J.Pejaković

Možda ste propustili...