Novosti
VLASNIK I PREDSJEDNIK UPRAVE ATLANTIC GRUPE O KRIZI U AGROKORU

Tedeschi: Najveća društvena kriza od rata
Objavljeno 5. listopada, 2017.

Vlasnik i predsjednik Uprave Atlantic grupe Emil Tedeschi u srijedu je krizu u Agrokoru nazvao najvećom društvenom krizom od rata 1991. godine. Kako je istaknuo, riječ je ne samo o ekonomskoj i krizi upravljanja nego i o krizi morala i etike, razumijevanja funkcioniranja javne uprave, privatne kompanije i društva u cijelosti.

“Mislim da se u krizi Agrokora sublimira sav problem hrvatskoga društva i regionalnih društava u cjelini”, rekao je te dodao kako ne misli da će izvješće revizorske kuće o konsolidiranim financijskim izvješćima Agrokora biti presudno. Ono će, naveo je, zasigurno biti temelj kvalitetnog razgovora i smanjiti špekulacije o tome što je sve dovelo do krize u koncernu te će kao dokument poslužiti poslovnoj zajednici da vidi gdje je stvarno Agrokor danas. “Nisam mišljenja da je taj dokument (revizorsko izvješće) 'biti ili ne biti'. Želim vjerovati da je Agrokor prešao onu točku krize kada je bio pred slomom i da će ova vlada i ovaj zakon (o izvanrednoj upravi) koji je usvojio Hrvatski sabor, kao najviše zakonodavno tijelo u državi, omogućiti da se ta kriza amortizira, da zaposleni u velikoj većini zadrže svoja radna mjesta, da dobavljači roba i usluga naplate - oni mali - sve, a oni veći veliku većinu svojih starih potraživanja, a da financijske institucije uspiju zaštititi bar dio svoje izloženosti Agrokoru”, izjavio je.

Za krizu u najvećoj privatnoj kompaniji u regiji prije svega smatra odgovornom Upravu koncerna, na čelu s Ivicom Todorićem, koja je dovela do situacije da je koncern morao zatražiti pomoć države. Osvrnuvši se na, kako je naveo, blogovska prepucavanja i medijske špekulacije, smatra ih prije svega nepristojnima. H

SKRIVENE TRI MILIJARDE DUGA?

Ministar financija Zdravko Marić u srijedu nije želio komentirati medijske napise prema kojima je Agrokor u svojim bilancama skrio tri milijarde kuna duga. Pojedini mediji objavili su u srijedu kako je u kontroli Agrokorova poslovanja pronađeno tri milijarde kuna vrijednih računa koji se odnose na troškove i obveze koncerna između 2010. i 2015. koji nisu bili knjiženi u financijskim izvješćima i bilancama, što je Agrokoru omogućilo prikazivanje veće dobiti od stvarne, od čega je najviše koristi imala tvrtka Adria Group Holding iz Nizozemske. Ta tvrtka ima 95 posto dionica Agrokora, a vlasnik joj je tvrtka Agrokor projekti, u vlasništvu Ivice Todorića.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana