Novosti
KONFERENCIJA O POLJOPRIVREDI “ZA 21. STOLJEĆE”

Preokrenuti trendove pada proizvodnje u poljoprivredi
Objavljeno 5. listopada, 2017.

Trendove pada proizvodnje u poljoprivredi treba preokrenuti, omogućiti što bržu distribuciju domaćih i europskih sredstava te promovirati politiku “od polja do stola” tako da se osigura kvalitetan plasman domaćih proizvoda, kazao je u srijedu premijer Andrej Plenković na konferenciji “Hrvatska kakvu trebamo - poljoprivreda za 21. stoljeće” u organizaciji Večernjeg lista i portala Agrobiz.

Vlada prema njegovim riječima obiteljska poljoprivredna gospodarstva želi učiniti jezgrom koja će biti u funkciji poljoprivrede i širega gospodarstva kao i revitalizacije sela i demografske obnove. Premijer je kazao kako Vlada radi na tri ključna poljoprivredna zakona - o sprječavanju nepoštene trgovačke prakse, poljoprivrednom zemljištu te zakonu o OPG-ovima. Među brojnim izazovima s kojima se susreću poljoprivrednici istaknuo je nedostatak zemljišta, elementarne nepogode, pad proizvodnje u određenim poljoprivrednim granama i niske otkupne cijene. Hrvatska, kako je rekao, ima sve preduvjete za poljoprivrednu proizvodnju: obilje vode, nezagađeno tlo i zrak, a najvažnijim je označio radišne ljude. Znanja, volje i financija imamo. Zato je ključno pitanje kako milijardama kuna poticaja dovesti do povećanja proizvodnje, kazao je Plenković napominjući kako je Hrvatska već cijelo desetljeće zahvaćena padom proizvodnje. “Dok to ne preokrenemo, nećemo biti zadovoljni”, poručio je. Iznio je da je Hrvatska lani prodala hrane za deset milijardi kuna, a uvezla za 16 milijardi te kako je zadnja godina sa suficitom bila 1992. Istaknuo je kako je za promjenu i zaokret ključan dohodak poljoprivrednika. Naveo je i kako je poljoprivrednicima ove godine za izravna plaćanja isplaćeno 3,3 milijarde kuna, a sljedeći mjesec bit će isplaćeno još 922 milijuna kuna predujma izravnih plaćanja, što je 14 posto više nego lani.

Kazao je kako želi da okviri za proizvodnju hrane za domaće, konkurentne, u najvećoj mjeri samodostatne poljoprivrednike, rezultiraju proizvodima koji će parirati uvoznima i biti dostupni potrošačima. “Na taj način osigurat ćemo održivost poljoprivrede, njezinu konkurentnost i razvoj”, rekao je Plenković. H

Tomislav Tolušić

ministar poljoprivrede

ŽELIMO SAMODOSTATNU, KONKURENTNU I PAMETNU POLJOPRIVREDU

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić kazao je kako želimo samodostatnu, konkurentnu i pametnu poljoprivredu. Naglasio je kako je nužno povećati poljoprivredne površine koje se navodnjavaju, staviti što više zemljišta u funkciju, pojačati kontrolu korištenja poticaja na terenu, povećati proizvodnju ekoloških proizvoda itd. Istaknuo je i važnost korištenja sredstva iz programa ruralnog razvoja. Kako bi se osigurao poželjan prostor za život i rad na selu, kako je kazao, treba osigurati osnovnu javnu infrastrukturu, povećati dostupnost i brzinu širokopojasnog interneta te omogućiti razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti na selu.

10

milijardi kuna vrijednost je hrane koju je Hrvatska prodala prošle godine

16

milijardi kuna vrijednost je hrane koju je Hrvatska lani uvezla

3,3

milijarde kuna ove je godine isplaćeno poljoprivrednicima za izravna plaćanja

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana