Novosti
NAPOKON ZAŠTIĆEN U EUROPSKOJ UNIJI

Kulen će stajati više, biti lakše tržen i bolje naplativ
Objavljeno 5. listopada, 2017.
Cijena kilograma je sada oko 30 eura, a Nijemci bi ga rado platili i 50

Slavonski kulen / Slavonski kulin napokon je dobio EU zaštitu naziva i bit će upisan u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla.

Službenom zaštitom ovog autohtonog hrvatskog proizvoda na europskoj razini završen je mukotrpan posao udruge Slavonski domaći kulen-kulin koja je još prije više od deset godina započela izradu specifikacije za njegovu zaštitu kako bi se certifikatom konačno odredilo što je izvorni slavonski kulen. U rujnu 2013. godine Ministarstvo poljoprivrede ga je zaštitilo oznakom zemljopisnog podrijetla na nacionalnoj razini i sljedeći korak bila je zaštita na cijelom području Europske unije u čemu se ovih dana konačno i uspjelo. Tajnik udruge i pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Vukovarsko-srijemske županije Andrija Matić, koji je i ponio najveći teret izrade zahtjeva za zaštitu, ne krije zadovoljstvo što je kulen napokon dobio mjesto koje mu i pripada. Priznaje da su proizvođači slavonskog kulena/kulina već bili jako umorni od čekanja i ovo je njihova velika pobjeda. Više nema nikakvih barijera i njihov će kulen sada moći nesmetano biti na tržištima svih članica EU-a.

- Eliminirani su svi konkurenti koji su mahom nelegalni ili koji pokušavaju na osnovi tuđih boniteta i tuđih dodatnih vrijednosti ostvariti svoje profite. Stvar je sada potpuno riješena i oni svoj kulen više neće smjeti zvati slavonskim ni bilo kojom sličnom inačicom, niti ga tako označavati. Zaštitom su favorizirani oni koji poštuju certifikaciju, koji ga proizvode onako kako je propisano i koji se daju podvrgnuti nadzoru. Time je tržišna pozicija za naše proizvođače znatno bolja i znatno jača. Kulen će stajati više, bit će lakše tržen i bolje naplativ - zaključuje Matić.

Za oznaku izvornosti i zemljopisnog podrijetla u kulenu sve mora biti slavonsko - meso slavonske svinje, slavonska paprika i češnjak. Propisana je tehnologija koja je tradicijska. Ovo je, napominje Matić, jedna dobra zavičajna priča o Slavoniji koja ne dopušta nikakve improvizacije. Slavonski kulen kao autohtoni proizvod može biti samo onaj proizveden od svinja domaćih pasmina hranjenih slavonskom hranom i to najmanje tri naraštaja unatrag, koje moraju potjecati iz Slavonije od čistokrvnih ili križanih svinja. Mora biti napravljen po zaštićenoj recepturi, od najkvalitetnijih dijelova svinjskog mesa, leđne slanine, soli i začina koji se nadijeva u slijepo svinjsko crijevo i 150 dana se podvrgava kontinuiranim procesima fermentacije, hladnog dimljenja, sušenja i zrenja.

Poznati kulenar Andrija Čuha iz Soljana prvi je u Hrvatskoj zaštitio kulen na nacionalnoj razini.

– Dugo smo čekali na europsku zaštitu našeg kulena. Ovo je za nas velika šansa, ali bi se u cijelu priču, koja je jako dobra, puno više trebalo uključiti i Ministarstvo poljoprivrede. Trebalo bi poticati proizvodnju kulena, ljudima olakšati registraciju, povezati ih i pomoći u preorijentaciji na tržišta gdje ima novca. Treba nam pomoć u marketinškom dijelu, da otvorimo vrata tih tržišta, jer mi smo zapravo toliko mali i nismo u stanju naš proizvod sami prezentirati na razini EU-a - kaže Čuha. Napominje da se slavonski kulen trenutačno prodaje po cijeni od oko 30 eura za kilogram, a istraživanja su pokazala da ga kupci na njemačkom tržištu bez problema mogu platiti 50 eura za kilogram. Zaključuje da je slavonski kulen proizvod koji Europa nema, i to bi Hrvatska trebala iskoristiti.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
KULEN NE MOŽE PRODAVATI SVATKO

Za dugogodišnjeg proizvođača Zdenka Perakića iz Bošnjaka europska zaštita kulena znači određenu sigurnost, veće tržište i eliminiranje nelojalne konkurencije. “Kulen ne može svatko prodavati. Dobivanje certifikata za sobom povlači i rigorozniju kontrolu njegove proizvodnje, moraju se poštovati svi utvrđeni parametri i uvjeti, a baš sve u kulenu i na njemu mora biti prirodno i to je ono što kupci traže i prepoznaju”, ističe je Perakić. Vjeruje da će zaštita na razini Europske unije proizvođačima biti snažan vjetar u leđa, a kupcima dodatno jamstvo kvalitete na čemu se sve više inzistira jer ljudi žele znati što kupuju i što jedu.

Andrija Matić

tajnik udruge i pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Vukovarsko -srijemske županije

Proizvođači slavonskog kulena/kulina već su bili jako umorni od čekanja i ovo je njihova velika pobjeda. Eliminirani su svi konkurenti koji su mahom nelegalni ili koji pokušavaju na osnovi tuđih boniteta i tuđih dodatnih vrijednosti ostvariti svoje profite.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana