Novosti
PORUKA MINISTRICE OBRAZOVANJA UZ SVJETSKI DAN UČITELJA:

Učiteljima, osim plaća, i bolji društveni status
Objavljeno 4. listopada, 2017.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak u srijedu je u čestitki u povodu Svjetskog dana učitelja pozvala sve kolege da kritički promišljaju svoju ulogu i široko sagledaju moguće pozitivne dosege reforme obrazovanja, za koju očekuje njihovu potporu, istaknuvši da su učitelji “krvotok prijeko potrebnih promjena”.

“Vaše je mjesto ključno u životu svakog vašeg učenika i studenta jer svakog dana imate zadovoljstvo zajedno s njima graditi njihovu budućnost, ali i preuzimati odgovornost da ih opremite prijeko potrebnim znanjem, alatima i stajalištima za uspješan i sretan život”, stoji u poruci ministrice Divjak kolegama učiteljima, nastavnicima i profesorima.

Svjetski dan učitelja vidi kao praznik svih onih koji su na bilo koji konstruktivan način uključeni u obrazovni sustav te je kolegama zaželjela ushićenost, kreativnost i entuzijazam u učenju i poučavanju, sigurna da zajedno mogu probuditi Hrvatsku. Bez motiviranih učitelja nema osmijeha na licima djece pri pomisli na školu, a mislim da upravo to svaki roditelj očekuje od najvažnije reforme društva, dodaje ministrica.

Svjesna, kaže, položaja u kojem su danas učitelji, nastavnici i profesori, ističe da je, osim povećanja materijalnih sredstava, nužno “vratiti i onaj davno izgubljeni društveni status ljudima koji odgajaju našu djecu tako da se uz valoriziranje rada učitelja omogućava dodatno obrazovanje i poboljšanje uvjeta rada”. Za poboljšanje materijalnih prava učitelja u proračunu za iduću godinu predloženo je dodatnih 400 milijuna kuna, navodi, a u planu su i mnogobrojni projekti “koji će poboljšati uvjete učenja i poučavanja, a osim iz državnoga proračuna financirat će se milijardama kuna iz europskih fondova”. Ističe i da je poruka valoriziranja znanja i zalaganja učiteljima i suradnicima diljem Hrvatske bila jasna i kad je pozvala stotine ljudi iz stručnih radnih skupina koji su izdvojili svoje dragocjeno vrijeme kako bi pripremili kurikularne dokumente za najvažniju reformu društva. “Politika kontinuiteta moja je deviza”, ističe.

“Svaki daljnji korak bit će dobro promišljen, pripremljen i proveden. U tom procesu računam na vašu potporu i suradnju”, poručuje ministrica znanosti i obrazovanja. H

Možda ste propustili...

DO KRAJA GODINE PRIHOD OD CESTARINA 2,8 MILIJARDI KUNA

Most kod Svilaja bit će gotov iduće godine

POGIBIJA DJELATNIKA VODOVODA I UREDNOSTI

Istraga o stradanju radnika još traje

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana