Novosti
HDZ I SDP JOŠ BEZ DOGOVORA O AGROKORU

Dinko Cvitan: Povjerenstvo neće ometati rad DORH-a
Objavljeno 4. listopada, 2017.
Davor Bernardić u Saboru je osnivanje povjerenstva ocijenio kao imperativ

Glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan smatra da osnivanje saborskog istražnog povjerenstva za Agrokor neće ometati rad DORH-a.

- Ono će se baviti nekim drugim aspektima, a mi ćemo se baviti samo činjenicama u odnosu na utvrđivanje moguće kaznenopravne odgovornosti dionika svih ovih događaja - rekao je Cvitan novinarima nakon sjednice saborskog Odbora za pravosuđe, na kojoj je podnio izvješće o radu DORH-a za 2016. godinu.

Protiv uvjetovanja

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić ponovno je u srijedu pozvao da se što prije osnuje istražno povjerenstvo, upozorivši da je cijela Hrvatska, uključujući i mirovinski sustav, ugrožena zbog Agrokora, pa je osnivanje povjerenstva ocijenio kao imperativ.

- Istražno povjerenstvo u interesu je Hrvatske, svakog petog zaposlenog u Hrvatskoj, svako radno mjesto u svakoj obitelji može ovisiti o dugovima Agrokora. Cijela Hrvatska i mirovinski sustav ugroženi su zbog Agrokora i zato je istražno povjerenstvo imperativ - poručio je Bernardić.

Za razliku od svog stranačkog kolege Arsena Bauka, koji sudjeluje u pregovorima s HDZ-om oko osnivanja povjerenstva i tvrdi da su postigli “četiri petine dogovora”, Bernardić je rekao da HDZ postavljanjem uvjeta “petlja, bježi, mulja, skriva istinu o povjerenstvu” i da Vlada Andreja Plenkovića bježi od problema. Šef SDP-a protivi se HDZ-ovu uvjetu da bivši ministri ne mogu biti članovi povjerenstva.

- A što je sljedeći korak? Da ne mogu biti članovi SDP-a, da nema povjerenstva? Nikakav uvjet nije da bivši članovi ne mogu biti u povjerenstvu, jer su svi saborski zastupnici i oni sudjeluju u radu povjerenstva - naglasio je Bernardić. O HDZ-ovu zahtjevu da povjerenstvo rad počne 15. studenoga kaže kako time vladajuća stranka želi na svaki način odgoditi njegovo osnivanje. “Pozivam ih da konačno osnujemo povjerenstvo i da konačno utvrdimo istinu. Neka dođu na ispitivanje, pa doći će svi. SDP od toga ne bježi ,jer mi ne skrivamo ništa, a oni će reći što skrivaju”, kazao je čelnik SDP-a.

“Jeftina politizacija”

Nije htio potvrditi da je SDP predložio Orsata Miljenića za predsjednika povjerenstva, a Gordana Marasa za člana, ponovivši kako o unutarstranačkim stvarima razgovaraju unutar stranke. Smatra da premijer Plenković konstantno odbija odgovoriti zašto se protivi osnivanju istražnog povjerenstva, tko je pisao “Lex Agrokor” i na koji je način on povezan s piscima tog zakona.

- Odbija odgovoriti je li utjecao na ministra policije. Doduše, i ministar policije treba odgovoriti zašto je do sada šutio. Ako se pokaže da je jedan premijer u jednoj zemlji mogao utjecati na istražne i represivne organe, tada će i slučaj Saucha postati jasan - istaknuo je Bernardić aludirajući na izjavu bivšeg ministra unutarnjih poslova Vlahe Orepića za tjednik Globus kako premijer Plenković nije želio da se prije lokalnih izbora uhiti bilo koga iz Agrokora.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković izjavio je kako je cilj vladajuće većine jasan - izabrati suce Ustavnog suda, ali ne žele to povezivati s osnivanjem istražnog povjerenstva za Agrokor, koje, naglasio je, treba raščistiti sve povezano s tim koncernom a da se pritom ne ide u “jeftinu politizaciju”. Jandroković je novinarima u Saboru naglasio kako je želja HDZ-a i Vlade da se ispita sve vezano uz Agrokor, napomenuvši da je Vlada osigurala dodatnih pet milijuna kuna za rad DORH-a. “Da ima bilo kakvih razloga da se to zataškava, to se ne bi učinilo”, poručio je. Upitan je li točno da istražno povjerenstvo ne bi počelo rad prije 15. studenoga, Jandroković je odgovorio da se o tome još razgovara s kolegama iz oporbe. Istaknuo je da to ne znači kako zna da će DORH do sredine studenoga pokrenuti istragu, dodavši kako mu je poznato da se provode istražne radnje te se čeka izvješća revizije, ali mu nije poznato kakav će biti konačan ishod.

Dijana PAVLOVIĆ/H
SLUČAJ DOBRO NAPREDUJE

Glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan ustvrdio je kako ne zna što će donijeti revizorsko izvješće za Agrokor, čije se objavljivanje očekuje u četvrtak, ali da je u svakom slučaju ono bitno za procjenu svih okolnosti slučaja. “Izvidi su u tijeku i kada izvidi budu dovršeni, tada će se donijeti državnoodvjetnička meritorna odluka”, rekao je. Cvitan je dodao da slučaj dobro napreduje i da se DORH s tim predmetom može nositi, istaknuvši da je za slučaj Agrokor nadležno Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu, koje ga vodi prema zakonu. DORH je angažirao i sve potrebne stručnjake, a bit će i dovoljno sredstva za provedbu istrage, kazao je Cvitan. Vlada je, naime, u svibnju DORH-u iz proračunskih zaliha odobrila pet milijuna kuna za podmirenje troškova vezanih uz utvrđivanje mogućih nepravilnosti u Agrokoru. “S tim se sredstvima postupa vrlo transparentno i racionalno i sukladno s rješenjem i odlukom Vlade da se doznače ta sredstva, mi ćemo, kada se sve skupa okonča, opravdati svaku kunu”, poručio je.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana