Osijek
UDRUGA POBJEDE OBILJEŽAVA MEĐUNARODNI DAN ŽIVOTINJA

Veganstvo jedini način suosjećajnog življenja
Objavljeno 4. listopada, 2017.

Osječka udruga Pobjede bori se za prava onih koji se ne mogu izboriti za sebe - životinje. U povodu Međunarodnog dana životinja, 4. listopada, organizirala je Dane prava životinja koji traju sve do subote, 7. listopada.

Čim smo se jučer pojavili na štandu na Trgu slobode, djevojke su nam uručile virtual reality naočale preko kojih smo pogledali dokumentarni film o mučnom postupanju prema prascima na farmama i njihovu putu do našeg stola.

- Cilj je ovog programa osvijestiti ljude o pravima svih životinja i upozoriti na to da i farmske životinje trebaju imati svoja prava, da imaju svoje osjećaje. Veganstvo je zapravo jedini način suosjećajnog življenja koje ne šteti nikome. Ne jedemo meso, mesne prerađevine, niti bilo koju hranu koju proizvode životinje, te ne nosimo životinjsko krzno. To je način života na kojem svakodnevnim odabirima činimo svijet ljepšim i suosjećajnijim za sve njegove stanovnike - ističe Lucija Baraban iz udruge Pobjede.

Članovi su udruge organizirali i tri predavanja uglednih stručnjaka. Nakon predavanja “Prava životinja u Hrvatskoj u kontekstu globalizacije” Borisa Bakote, profesora Pravnog fakulteta u Osijeku, u četvrtak je na redu izlaganje “Etika veganstva” Luke Omana, predsjednika udruge Prijatelji životinja iz Zagreba. U petak je na programu izlaganje “Ultramaraton na biljni pogon” volontera Katarine Kukučke i Igora Draškovića, koji je neki dan završio ultramaraton od 319 kilometara. Sva predavanja počinju u 18 sati i održavaju se u Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici.

U subotu je finiš u Azilu za napuštene životinje u Nemetinu. Biciklijada kreće u 10.30 sati od livade ispred Bastiona u Tvrđi, a sat vremena kasnije dolazi se u Azil. U 13 sati vrijeme je ra ručak (besplatni veganski kotlić), nakon čega će uslijediti šetnje pasa i kreativni program za djecu. A. Andrejek

Lucija Baraban

Udruga Pobjede

Cilj je ovog programa osvijestiti ljude o pravima svih životinja i upozoriti na to da i farmske životinje trebaju imati svoja prava, da imaju svoje osjećaje

Možda ste propustili...

VINSKA SVEČANOST U OSJEČKO-BARANJSKOJ ŽUPANIJI

Vulin uručio ovogodišnje nagrade i priznanja najboljim vinarima

RADOVI KOMUNALNOG PODUZEĆA UNIKOM

Sanacija ugibališta na Gajevu trgu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
oglas