Regija
SJEĆANJE NA PRVI IZLET

Krndijom šetalo 50-ak slavonskih planinara
Objavljeno 5. listopada, 2017.

NAŠICE - Članovi Planinarskog društva Krndija Našice i planinari iz Đakova, Kutjeva, Vinkovaca, Požege, Pleternice, Orahovice, Feričanaca i Đurđenovca, njih pedesetak, manifestacijom Tragom prvog izleta našičkih planinara obilježili su prvi planinarski izlet održan 10. lipnja 1923. godine. Taj prvi izlet vodio je od izletišta Staklana u Gornjoj Motičini preko Feričanaca i Razbitog kola te dalje do Ravnog brda i Petrovog vrha, odakle je bio povratak preko Vrletine i dalje Dobre vode do Staklane. U tom prvom izletu sudjelovalo je desetak entuzijasta, ljubitelja prirode i članova tadašnjeg Planinarskog društva Bedemgrad, koje je preteča današnjeg PD Krndija. Iako su prošle 94 godine, neke se stvari u planinarstvu nisu promijenile. To je ljubav planinara prema prirodi i druženju.

- U godini velikih jubileja, 95 godina planinarstva u Našicama i 55 godina Planinarskog društva Krndija, željeli smo se prvi put na ovaj način prisjetiti izleta i ljudi koji su udahnuli život planinarstvu u Našicama – rekao nam je predsjednik PD-a Krndija Hrvoje Tržić.

I obljetnički pohod započeo je okupljanjem kod izletišta Staklana, odakle su planinari krenuli nemarkiranim putem kroz šumu te se vratili preko Pijeskova iznad kamenoloma Jovac i Debelog brda te natrag do Staklane. S.F.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana