Regija
GRADSKO VIJEĆE SLATINE

Novi ustroj i novi koeficijenti
Objavljeno 5. listopada, 2017.

SLATINA - Vladajuća koalicija vijećnika SDP-HSS i nezavisnih vijećnika u Gradskom vijeću bez glasova sedam vijećnika oporbene koalicije HDZ-HSLS-HSP-SU, usvojila je Odluku o ustrojstvu i djelokrugu upravnih tijela Grada i Odluku o koeficijentima za obračun plaće službenika i namještenika u upravnim tijelima Grada. Umjesto dosadašnja četiri, ustanovljena su dva upravna tijela, Stručna služba Grada i Upravni odjel za razvoj Grada. Stručna služba preuzima poslove koji su se do sada obavljali u Uredu gradonačelnika i u Upravnom odjelu za financije i računovodstvo, a Upravni odjel za razvoj preuzima poslove koji su se obavljali u Upravnom odjelu za gospodarenje prostorom i Službi za gospodarstvo i razvoj. Gradonačelnik će imenovati privremene pročelnike do imenovanja pročelnika na temelju natječaja.

Oporbeni vijećnici istaknuli su da bez novog Pravilnika o unutarnjem redu upravnih tijela Grada nije vidljivo koji odsjeci i koja nova radna mjesta će se otvoriti.

– Ovom odlukom gradska uprava se centralizira na samo dva odjela, čiji će pročelnici imati mnogo posla i odgovornosti. Moderna gradska organizacija mora imati razdvojene financije, društvene djelatnosti, gospodarstvo povezano s razvojnim agencijama, a mi, da bismo naizgled uštedjeli, smanjujemo broj pročelnika, ali će se u odluci o koeficijentima vidjeti da tu nema uštede - upozorila je Sanja Bošnjkak u ime kluba oporbenih vijećnika.

Odluka o koeficijentima za obračun plaće službenika i namještenika u upravnim tijelima Grada također je izazvala reakciju oporbe.

– Pregledali smo predložene koeficijente i mogu reći da ova Odluka nije usklađena sa Zakonom o plaćama lokalnih službenika - rekla je Bošnjak ukazujući na značajno povećanje plaća za radna mjesta 1. kategorije te na uvođenje novih radnih mjesta 2. kategorije kojih ranije nije bilo (pomoćnici pročelnika, savjetnici i viši savjetnici).

– Nije najvažnije da će dva nova pročelnika zamijeniti četiri stara, nego da se novim ustrojstvom uvode viši savjetnici i pomoćnici koji će imati plaće gotovo kao sadašnji pročelnici, a ne zna se koliko će ih biti jer nema odluke o unutarnjem ustrojstvu odjela - rekla je Bošnjak, uz tvrdnju da ova raspodjela neće dovesti do ušteda upravo zbog mogućnosti zapošljavanja unutar odjela.

– Za budućeg pomoćnika pročelnika predviđena plaća veća je od plaće sadašnjeg pročelnika. Buduća dva pročelnika i dva pomoćnika imaju ukupno veće koeficijente (24,60) od dosadašnja četiri pročelnika koji nisu imali pomoćnike (19,70). Shvaćam da nova vlast treba imati ljude kojima vjeruje, ali slika koja s ove dvije odluke ide prema građanima sasvim je drugačija i to je tipično uhljebljivanje - ustvrdila je Bošnjak.P.Žarković

DIO UPRAVE NIJE FUNKCIONIRAO

“Mi smo prije izbora obećali da ćemo promijeniti ustrojstvo Gradske uprave i to činimo, možda se to vama ne sviđa, ali to je tako. U ova tri mjeseca zamijetio sam da mnoge stvari mogu mnogo bolje funkcionirati preustrojem. Upravo smo na tom tragu da napravimo ono što smo obećali i što smatram da je ispravno. Kad govorimo o četiri odjela, ukupni koeficijenti bili su 20, a sada će s dva pročelnika biti 12. Bit je da dio gradske uprave nije funkcionirao kako bi trebalo, zato smo imali i imamo problema. Sustav nagrađivanja i kažnjavanja je nešto što je normalno, a smatram da su financijska sredstva zadovoljavajuća. Mi dižemo plaće prije svega srednjoj stručnoj spremi, koje su nešto niže nego što bi trebale biti”, rekao je gradonačelnik Denis Ostrošić.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DUNAV NIZAK I TOPLIJI OD JADRANA

Na površinu isplivale desetljetne tajne

2

25 GODINA BRAKA

Zdravko za srebrni pir iznenadio suprugu velikom proslavom

3

SUPRUŽNICI IZ GUNJE VIŠE OD 30 GODINA UZGAJAJU POV RĆE

Mnogo radimo, sve je teže opstati, a na tržnici osjetimo manjak kupaca