Regija
NA MJESTU BIVŠE SINAGOGE

Spomen-ploča Židovima nestalim u holokaustu
Objavljeno 5. listopada, 2017.

DONJI MIHOLJAC - Posljednjoj donjomiholjačkoj Židovki Mirjani Ehrlich Bakić (70) ovih se dana ispunila životna želja kada je u njezinu gradu na mjestu gdje je 1941. godine bila sinagoga, uz zgradu vatrogasnog doma, otkrivena spomen-ploča u sjećanje na Židove nestale u holokaustu. Grad je prepoznao potrebe židovske zajednice da na simboličan način oda počast i podsjeti na život i zasluge židovske zajednice u ovom gradu.

Na svečanosti otkrivanja spomen-ploče nazočnima su se prigodnim riječima obratili gradonačelnik Goran Aladić, predsjednik Židovske općine Zagreb i koordinator židovskih općina u Hrvatskoj Ognjen Kraus te Dragutin Kon, tajnik Židovske općine Osijek, a molitvu je održao rabin zagrebački Luciano Moše Prelević.

Mirjana Ehrlich Bakić, koja je svoju želju za postavljanjem spomen-ploče Židovima u Donjem Miholjcu Glasu Slavonije otkrila prije nepunih godinu dana, i ovom je prilikom naglasila da je u Donjem Miholjcu i okolici do 1930. godine bilo 826 Židova koji su bili protjerani iz Mađarske i u ovaj su grad stigli u potrazi za boljim i sigurnijim životom. Među njima bilo je puno vrsnih obrtnika kao što su “farbari”, “štrikeri” (pletači), trgovci, a bogatiji Židovi posjedovali su kino, restoran, knjižnicu i drugo. Liječnik i zubar u Donjem Miholjcu prije Drugog svjetskog rata također du bili Židovi. Svi su oni nevini stradali u holokaustu, a nakon Drugog svjetskog rata u svoj su se grad vratila samo trojica: Josip Polgar, Karol Glasner i Lavoslav Ehrlich, otac gospođe Mirjane, koji je u holokaustu izgubio čak 64 člana obitelji.

Posljednjih nekoliko godina Mirjana Ehrlich Bakić svim se srcem posvetila misiji istraživanju povijesti židovske zajednice u gradu na hrvatsko-mađarskoj granici, a posebno se na tom planu angažirala za potrebe knjige autorice Jasminke Domaš iz Židovske općine Bet Izrael u Zagrebu. Ona podsjeća i da je, osim nje, nakon rata u Donjem Miholjcu bila još nekolicina Židova, no napominje da su oni u strahu za život promijenili vjeru i prešli na katoličanstvo tako da ni njihovi potomci više ne održavaju tradiciju predaka. L. Aničić

Sinagoga još 1860. godine

Mjesto okupljanja židovske zajednice u Donjem Miholjcu isprva je bila mala sinagoga sagrađena 1860. godine, a veća 1923. godine. Iste godine kada je sagrađena mala sinagoga, ovdje je bilo osnovano i židovsko groblje, koje je 1965. godine preneseno u Osijek.

826

Židova, protjeranih iz Mađarske, živjelo je u Donjem Miholjcu i okolici do 1930. godine

Možda ste propustili...

25 GODINA, 25 KILOMETARA, 25 TRKAČA

Sa Zlatkom trčale i njegove kćeri

SPOMEN-OBILJEŽJE NA MJESTU MASOVNE GROBNICE U DRAGOVIĆU

Sjećanje na tri civilne žrtve iz obitelji Sabo

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana