Regija
LJUBOMIR JE STRUČNJAK ZA RAKIJE

Brkovi pokazuju je li rakija odlična ili ne
Objavljeno 5. listopada, 2017.
U šali ga prijatelji zovu Đuro Probača, ali i Lazo Rakijaš. On nadzire cijeli proces pečenja rakije

PODGORAČ - Stigla je jesen i počela je sezona pečenja rakije. Tradicionalni kotlovi dime se po slavonskim dvorištima, u Podgoraču se rakija proizvodi i u modernoj destileriji njemačke proizvodnje, a primjenjuje ju Obrt Đanić. Proces proizvodnje rakije dan za danom nadzire 57-godišnji Ljubomir Gracer bez kojeg Obrt Đanić ne bi mogao funkcionirati. On je tehnolog i degustator, rekli bi iskusni, ''pecmajstor''. Njegovo iskustvo je nepogrešivo, a nije pogriješio ni vlasnik obrta Goran Đanić kada ga je zaposlio, a koji ga u šali zove Đuro Probača, ali i Lazo Rakijaš. Ljubomir nadzire cijeli proces pečenja rakije, od pripreme voća za fermentaciju, alkoholne fermentacije, destilacije i odležavanja, odnosno sazrijevanja rakije. Iskusni Gracer je Đanićeva desna ruka.

- Kod mene je od prvog dana i bez njega doista ne bih mogao. Sve drži u rukama, kompletno poznaje tehnologiju jer je bio na obuci u Njemačkoj. Međusobno se savjetujemo, kritiziramo, ma funkcioniramo kao pravi tim. Odlično smo organizirani, a bez toga nema ni uspjeha, pa onda mogu reći da smo jako uspješni – kaže Đanić. Dodaje da je Ljubomir “doktor za rakije” i da nema u Hrvatskoj većeg stručnjaka.

Ljubomir samo sluša gazdine hvalospjeve.

- Nitko nije nezamjenjiv, ali bilo bi problema da mene nema. Ponosan sam na svoje iskustvo i rijeko pogriješim prilikom degustacije – kaže Ljubomir. Pitamo ga zašto je rakija proizvedena u destileriji posebna.

- Razlika je u tome što ovdje dobijemo potpuno čisti destilat, čistu šljivovicu, bez koštice, kožice i peteljki. Dobra i kvalitetna rakija je ona bez ostataka štetnih tvari. Zato je bitno na pravilan način izvesti proces destilacije kako bi dobivena rakija imala aromu i kvalitetu – zadovoljno je kazao Ljubomir. Đanić objašnjava da brkovi otkrivaju kakve je kvalitete rakija.

- Kakva je šljivovica znam po Đurinim brkovima. Ako brkovi idu gore, onda je odlična, a ako je loša, brkovi idu dolje – slikovito govori Đanić, a Ljubomir se slatko smije i kreće s pričom o šljivovici.

- Šljivovica je bila piće siromašnih ljudi. Bogataši su od nje radili sprdačinu, a bolja je od viskija. Viski je alkohol od žitarica, a znamo da su lošije kvalitete, dok je rakija od voća. Još je uvijek podcijenjena, a kad bi znali koliko je dobra, ljudi bi je više pili. Prije dok su se livade kosile ručno, ljudi nisu pili vodu, već su pijuckali rakiju da ne budu žedni. Onaj tko se napio vode, nije mogao raditi. Ljudi prije nisu išli kod doktora jer su se pomagali šljivovicom i komovicom – govori Ljubomir. Rakiju treba piti ujutro, u podne i navečer, ali i između - kaže u šali.

- Sve ovisi o kapacitetu čovjeka. Svatko je “baždaren”. Ja sam se “posvađao” s rakijom i više ju ne trošim kao prije, već samo degustiram. Rakija prvo služi da proizvede veselje, a onda za dezinfekciju i lijek. Kada je čovjek umoran, mora popiti šalicu kave i dvije čašice rakije i bude k'o nov. Važno je znati da se rakija uvijek pije hladna. Tko pije rakiju, ne griješi – zaključuje Ljubomir. Kima glavom i Goran Đanić te nudi šljivovicom, a onda i kulenom i slaninom da nas ne “uhvati”.

Snježana FRIDL
Zašto je dobro piti rakiju?

Stariji ljudi, ali i istraživanja stručnjaka potvrdila su da je rakija dobra za štošta. Umjereno konzumiranje dobro je za krvne žile i oslobađanje od stresa. Rakija smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara, prevencija je infekcijama i liječi upale grla. I ono najbolje, rakija je piće koje ne deblja. Uz to što smanjuje razinu kolesterola u krvi, čašica rakije ima vrlo malo kalorija.

Možda ste propustili...

UDRUGA OSOBA S INTELEKTUALNIM TEŠKOĆAMA VRETENAC

Karaman: Veselimo se svemu što nas čeka

9. HODOCAŠCE GOSPI VOCINSKOJ

Cijela se Hrvatska poklonila žrtvi Vocina

KRAJ VIŠEGODIŠNJE BLOKADE

Kutjevački TZ vratio dugove