Regija
OTKUPNA CIJENA NIKADA VEĆA

Skupljači tvrde: Obilazimo šume, ali žira nema
Objavljeno 5. listopada, 2017.

GUNJA - Hrvatske šume početkom su tjedna počele s otkupom žira prikupljenog u priznatim sjemenskim sastojinama i za usluge sakupljanja ponudile nikada veću cijenu od osam kuna za kilogram bruto za fizičke osobe i šest kuna za kilogram + PDV za pravne osobe. Sjemenski materijal treba biti zdrav, bez vidljivih oštećenja i zaraženosti. Cijena je, kažu Gunjanci s kojima smo razgovarali, i više nego stimulativna i mnogi su od njih, kao i ranijih godina, i prije nego li je službeno objavljen početak otkupa, pohrlili u šume snimiti situaciju i zabezicirati žirom bogate šumske predjele. Ali ove su godine ostali kratkih rukava i bez očekivane zarade.

- Otkupna cijena je fantastična, ali žira nema! Ove je godine urod skroz podbacio, vjerojatno zbog kasnog mraza, ali i zbog štetnika koji je napao hrastovu šumu. Dolaze mi ljudi i raspituju se, jer znaju da već godinama redovito odlazim u šumu, skupljam žir i poznajem teren. Ali situacija gotovo nije bila lošija, bar na ovom našem području. Vjerojatno ga u nekim udaljenijim šumskim predjelima, možda na otočkom području i ima. Ali kod nas, a obišao sam dobar dio – ni za lijek, kaže Mirsad Pezerović iz Gunje. Smatra da su zbog slabog uroda Hrvatske šume i ponudile nikada veću otkupnu cijenu žira kako bi se prikupile bar neke količine sjemenskog materijala potrebnog za pošumljavanje.

Razočarani Gunjanci negoduju zbog priloga objavljenog na jednoj komercijalnoj televiziji u kojem se tvrdi da u spačvanskim šumama leže milijuni, a nema ih tko pokupiti.

– Cijele obitelji odlazile su početkom listopada kupiti žir i kada ga je šumarija plaćala gotovo upola manje, a kako ne bismo sada? Pa to je živa lova koja bi nam itekako dobro došla u ovoj krizi i besparici! Ali situacija je takva da nemamo što skupiti. Da, istina je da u šumama leže milijuni, ali u hrastovim trupcima, a ne u žiru - poručuju Gunjanci. Dodaju da je bilo godina kada je urod žira bio odličan, pod jednim se stablom moglo nakupiti i po tri vreće žira i kada se stvarno moglo jako dobro zaraditi, ali sada ga nema.

– Pa da žir u tolikim količinama stvarno leži po šumi, zar bi ga šumarije toliko plaćale? Pametnome dovoljno - zaključuju.M.Lešić Omerović

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike