Dome slatki dome
BRASSICA OLERACEA

Jesenski aranžmani s ukrasnim keljom
Objavljeno 5. listopada, 2017.
Prava je biljka za jesensko uređenje cvjetnih gredica

U jesenske vrste bilja kojima ćemo ispuniti kućne zelene oaze pripadaju ukrasni kelj, erike otporne na mraz i hladnoću te krizanteme kao jesenske cvjetne kraljice. Svakako su tu i maćuhice, koje će jesen uljepšati svojim šarenilom i bogatstvom boja. Ukrasni kupus ili kelj (Brassica oleracea ) najljepše će izgledati ako ga posadite uz niske trave. Podrijetlomje iz Europe i Azije, a pripada porodici Brassicaceae (kupusnjača). Prava je biljka za jesensko i zimsko uređenje cvjetnih gredica. Jarke boje dobiva tek kada zahladi. Ukrasni kupus je dvogodišnja biljka koja u drugoj godini razvija granu sa žutim cvjetićima. U proljeće cvjeta pa je moguće skupiti sjemenke i ponovno ih posijati.

Izravno u posude

Mlade biljčice ne razlikuju se od rasada običnog kupusa. Sa sjetvom se kreće na otvorenoj površini tijekom svibnja i lipnja te klija 8 - 12 dana. Sjemenkama je potrebna svjetlost da bi klijale pa ih treba samo blago utisnuti u tlo i ne prekrivati. Krajem kolovoza izniknule biljke treba presaditi na drugo mjesto gdje će ostati preko zime. Voli sunčane i vlažne površine.

Osim u vrt, ukrasni kupus može se posijati i izravno u posude gdje tijekom ljeta lijepo raste, a u jesen dobije intenzivnu boju. Može podnijeti jaku hladnoću. Prepoznatljiv je po sivo-zelenom lišću, dok su listovi koji izbijaju iz sredine biljke obojeni u tonove roza, ljubičaste, crvenkaste, bijele... Ne formira čvrstu glavicu kao običan kupus. Prepoznatljiv izgled je stekao kroz godine marljivog uzgoja. Ne traži posebnu njegu – obična zemlja i normalno zalijevanje preko ljeta. Ako je u posudi ili žardinijeri – potrebno je malo više zalijevanja jer se tu i zemlja brže suši. Biljka voli hladnija mjesta koja nisu izložena izravnom suncu.

Ne smrzava

Jedna od prednosti jesenske sadnje je ta što će se izbjeći problemi s puževima. Uglavnom se sadi na mjesta gdje su bile jednogodišnje biljke da bi se popunile praznine u vrtu. Bit će pravi ukras tijekom većeg dijela zime jer je otporan na niske temperature i ne smrzava na otvorenom prostoru, pa se često može vidjeti i kako izviruje iz snijega.

Ima vrsta koje su niske (30 cm) i onih koje su više i izrastu do 1 m. One su pogodne za rezanje i stavljanje u vazu i aranžmane. Glavice su široke, ali postoje i sorte koje formiraju veći broj manjih glavica. Ima veliku ljekovitu vrijednost jer djeluje preventivno na suzbijanje arterioskleroze, debljine, različitih avitaminoza i slično. Koristi se i kao hrana za domaće životinje. J.Kn.

Možda ste propustili...

DIZAJN: INSPIRACIJE ZA UREĐENJE

Prostorni sklad za ugodan život

VRT : SADNJA BOBIČASTOG VOĆA

Uzgojite vlastite maline

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

TEST: EINHELL PICOBELLA

Dovedite lako svoju terasu i okućnicu u red

2

DIZAJN: INSPIRACIJE ZA UREĐENJE

Prostorni sklad za ugodan život

3

STANOVANJE : VRTNE OGRADE

Zanimljiva, jedinstvena, ali i vrlo funkcionalna