Dome slatki dome
POKRENUTA PILOT-FAZA “LEVEL(S)”

Novi EU okvir za održive zgrade
Objavljeno 5. listopada, 2017.

Europska komisija pokrenula je pilot-fazu “Level(s)”, novog EU okvira za održive zgrade, koji će pomoći transformaciji građevinskog sektora. To je prvi alat ove vrste koji je razvijen za uporabu u cijeloj Europi.

Povjerenik za okoliš, pomorstvo i ribarstvo, Karmenu Vella, rekao je: - 'Level(s)' nam može pomoći da razvijemo okruženje za održivi i izgrađeni okoliš u cijeloj Europi i poduprijeti nas prilikom prijelaza na kružno gospodarstvo, odnosno cirkularnu ekonomiju. Plasirali smo ovaj okvir tijekom Svjetskog tjedna zelene gradnje kako bismo pokazali europsko globalno zajedničko vodstvo. To predstavlja važan korak prema učinkovitijem i konkurentnijem građevinskom sektoru u Europi.

“Level(s)” je rezultat široke konzultacije s industrijom i javnim sektorom, a glavni fokus je na pokazateljima učinka u različitim područjima kao što su emisije stakleničkih plinova, resursa i učinkovitost vode, kao i zdravlje i udobnost. Cilj mu je uspostaviti zajednički jezik oko onoga što održive zgrade znače u praksi - podizanje rasprave iznad energetske učinkovitosti.

Testna faza za “Level(s)” je pokrenuta i trajat će do 2019. godine. Svi sudionici u gradnji pozvani su da prouče i krenu koristiti novi alat. Europska komisija pružit će tehničku pomoć onima koji primjenjuju “Level(s)” u cjelini ili djelomično.

Dana 9. studenoga 2017. godine Hrvatski savjet za zelenu gradnju u suradnji s Europskom komisijom i Svjetskim savjetom za zelenu gradnju te u partnerstvu s tvrtkom Sika Croatia organizira radionicu pod nazivom “A Common European Language for Sustainable Building Assessment”. Događaj će se održati pod pokroviteljstvom Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja.

James Drinkwater, direktor Europske regionalne mreže Svjetskog savjeta za zelenu gradnju, rekao je: "Ovo je jasan znak tržištu da održivost u zgradarstvu prelazi iz niše u normu. Nakon postavljanja zajedničkog cilja za isporuku zgrada gotovo nulte energije diljem Europe potaknuta je aktivnost u cijeloj industriji, a sada imajući zajednički jezik oko 'održive' zgrade, može se početi provoditi stvarna transformacija."

“Level(s)” je okvir za procjenu, baziran na otvorenom kodu, koji je razvila Europska komisija u bliskoj suradnji s ključnim liderima na tržištu, kao što su Skanska, Saint-Gobain, Sustainable Building Alliance i Savjetima za zelenu gradnju.

Objavljena su dva tehnička vodiča kao pomoć pilot-fazi projekta. Prvi tehnički vodič daje uvod i osnove funkcioniranja Level(s), dok drugi daje detaljne smjernice o tome kako izraditi procjenu svojstava zgrade. Komisija će održati pilot-radionicu za organizacije zainteresirane za testiranje Level(s) u Bruxellesu 4. prosinca 2017. godine. J.Kn.

Graditi održivije

Level(s) se fokusira na glavne aspekte svojstava zgrade, pružajući jednostavnu ulaznu točku za one koji žele graditi održivije. Ti aspekti uključuju: emisije stakleničkih plinova kroz životni ciklus zgrade, životni ciklus materijala koji su resursno učinkoviti i kružni, učinkovito korištenje vodnih resursa, zdravi i udobni prostori, prilagodba i otpornost klimatskim promjenama te trošak i vrijednost cjeloživotnog ciklusa zgrade. Svaki je indikator u Level(s)u osmišljen kako bi povezao utjecaj zgrade s prioritetima EU-a za kružno gospodarstvo te da se okvir učinkovito širi na sve planove gradnje, kao bi i premašili ciljeve održivog razvoja UN-a.

Možda ste propustili...

ZA SVE STILOVE UREĐENJA

Moderni tepisi za toplinu doma

POZITIVNO DJELOVANJE PASA

Havanezeri najbolje smanjuju stres

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

POZITIVNO DJELOVANJE PASA

Havanezeri najbolje smanjuju stres

2

VRT - PRIPREME ZA NOVE RADOVE

Biljke pamte nepažnju i nestručnost

3

ZA SVE STILOVE UREĐENJA

Moderni tepisi za toplinu doma