Sport
SP U GIMNASTICI

Tin Srbić osvjetlao obraz
Objavljeno 3. listopada, 2017.
Robert Seligman i Filip Ude u Montrealu ostali bez finala na konju s hvataljkama

Ovisno o tome gledamo li je li čaša polupuna ili poluprazna, možemo ocijeniti i nastup hrvatskih gimnastičara u kvalifikacijama Svjetskog prvenstva u kanadskom Montrealu. Ako “čašu” gledaju Filip Ude i Robert Seligman, naši najiskusniji reprezentativci, onda je ona definitivno poluprazna.

Pad kod novog elementa

Bilo je jasno već nakon prvoga dana kvalifikacija kako Čakovčanin i Osječanin neće nastupiti u finalu na konju s hvataljkama. Bolji dojam u kvalifikacijama ostavio je Filip Ude, koji je nakon prvoga dana bio “prvi ispod crte”. Zauzeo je deveto mjesto s ocjenom 14.400. Na kraju je i ostao deveti u kvalifikacijama. Osječanin Seligman završio je svoj nastup s ocjenom 13.533. Bio je daleko od finala, pa član GD-a Osijek Žita nije uspio nastaviti niz da i četvrto uzastopno svjetsko prvenstvo ostvari plasman u finalu. Naime, 2013. u Antwerpenu u finalu je bio šesti, godinu dana kasnije u kineskom Nanningu peti (Ude je osvojio srebrnu medalju, nap.a.), dok je 2015. u Glasgowu bio osmi. U olimpijskoj godini 2016. nije bilo Svjetskog gimnastičkog prvenstva.

- Robert je pao na toj novoj konstrukciji kod novog ubačenog elementa, koji se nalazi u drugoj polovini vježbe. Dotad bila je to možda jedna od njegovih najzrelijih vježbi i bez toga pada sigurno bi bilo čisto finale. I ovdje se pokazalo kako je on konkurentan na svjetskoj sceni, ali rezultat je na žalost surov. Što se tiče Udea, on je izbacio element Busnarija pa je u kvalifikacijama išao s lakškom vježbom. Bila je ona na nekoj srednjoj razini, što ovaj put nije bilo dovoljno za čisti ulazak u finale, već će tek, kako sada stvari stoje, imati status pričuve - pričao je jučer Vladimir Mađarević, trener Roberta Seligmana i predsjednik tehničke komisije HGS-a.

Savršeni Srbić

Solidan dojam na konju s hvataljkama ostavio je Jakov Vlahek. Za razliku od Udea i Seligmana, nije bio u užem krugu kandidata za finala pa je njegova ocjena 14.133 i 15. mjesto nakon prvoga dana za njega jako dobar rezultat.

Obraz hrvatske gimnastike osvjetlao je Tin Srbić. Znali smo kako se u njemu krije veliki potencijal na preči, dokazao je to svojim nastupom u kvalifikacijama. S ocjenom 14.366 zauzeo je drugo mjesto nakon prvoga dana kvalifikacija iza Švicarca Pabla Braeggera. No, za potvrdu prvog nastupa u finalu Svjetskog prvenstva Srbić je morao ipak pričekati sinoćnji završetak kvalifikacija, no nije bilo problema. Srbić je u finale ušao kao treći.

- Nakon svoga nastupa Srbić je rekao: Bolje od ovoga ne mogu. Njegov trener Lucijan Krce rekao je kako su njegovi vježbači Srbić i Vlahek zapravo prikazali svoj maksimum. Sjajno je da s 21 godinom Tin bude finalist Svjetskog prvenstva, a mislim kako ima i izglede za medalju - procijenio je Mađarević.

Na preči je nastupio i Anton Kovačević. Nakon dva pada skratio je vježbu pa je dobio skromnu ocjenu 9.866. Danas će u kvalfikacijama za žene nastupiti Splićanka Ana Đerek, inače djevojka Tina Srbića. Finala na preči su u nedjelju, a ostatak hrvatske ekspedicije već se danas vraća kući.

Krešimir LACKOVIĆ
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana