Novosti
SASTANAK SLAVONSKIH ŽUPANA U OSIJEKU

Odrediti smjer u kojem će se razvijati istočna Hrvatska
Objavljeno 3. listopada, 2017.

Priprema zajedničkih projekata u sklopu Projekta Slavonija, Baranja i Srijem bila je tema sastanka slavonskih župana koji su se na poziv osječko-baranjskog župana Ivana Anušića u utorak okupili u Osijeku.

Kako je istaknuto na sastanku, istočna Hrvatska najnerazvijenija je regija u zemlji, a 2,5 milijardi eura koliko je na raspolaganju iz Projekta Slavonija, Baranja i Srijem potrebno je sustavno i strateški uložiti u razvoj regije. Svih pet slavonskih županija ima sličnu problematiku kad je u pitanju iseljavanje, prometna i poljoprivredna infrastruktura te gospodarstvo.

“Cilj prvog zajedničkog kolegija bio je odrediti smjer u kojemu se istočna Hrvatska u nadolazećem razdoblju treba razvijati kako bi se zaštitila i razvijala obiteljska poljoprivredna gospodarstva, kako bismo zaustavili iseljavanje sela te potaknuli ulaganja u gospodarstvo”, ističe se u priopćenju objavljenom nakon sastanka.

Župani su razgovarali i o drugim infrastrukturnim i gospodarskim projektima.

- Zatražili smo inicijativu od načelnika i gradonačelnika s područja naših županija kad su u pitanju njihovi projekti i ponudili im županijsku potporu u njihovoj pripremi i planiranju. Tako smo na sastanku župana i mi definirali određene inicijative s kojima ćemo krenuti prema Savjetu za Slavoniju, Baranju i Srijem i Vladi RH. Želja nam je staviti naglasak na razvojne i gospodarske projekte koji će u konačnici rezultirati novim radnim mjestima u poljoprivredi, gospodarstvu i turizmu i na taj način podići standard stanovnika istočne Hrvatske - rekao je Anušić. D.Pav.

Možda ste propustili...