Novosti
PLENKOVIĆ RASPUSTIO OGRANAK HDZ-A POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE

Požeški župan priveden
zbog obiteljskog nasilja?
Objavljeno 3. listopada, 2017.
U ponedjeljak navečer, između 22 i 23 sata, žena je u pratnji policije došla u bolničku hitnu službu, gdje je pregledana te je utvrđena manja ozljeda

Policija je u utorak potvrdila da je požeško-slavonski župan Alojz Tomašević u utorak ujutro priveden, ali nije navela razlog, a neslužbene informacije govore kako se radi o obiteljskom nasilju.

Ravnatelj požeške bolnice Željko Glavić potvrdio je Hini da je u ponedjeljak navečer, između 22 i 23 sata, žena u pratnji policije došla u bolničku hitnu službu, gdje je pregledana te je utvrđena manja ozljeda. Nakon pregleda je zajedno s policijom otišla, a bolnica je po službenoj dužnosti podnijela prijavu policiji o obiteljskom nasilju. Na Hinin upit o tom događaju, glasnogovornica požeško-slavonske policije Ivana Radić potvrdila je da je Tomašević priveden i da je na ispitivanju, no nije željela navesti razlog privođenja. Tomašević je na policiji proveo cijelo prijepodne, a potom je bio i na ispitivanju na prekršajnom sudu, odakle je novinarima potvrđeno kako je protiv njega zaprimljen optužni prijedlog, no nikakve odluke u utorak nisu donesene. Tomašević je bio i glavna tema sjednice Kluba zastupnika HDZ-a i Nacionalnog vijeća te stranke te je zaključeno da će se ogranak HDZ-a raspustiti.

- Ogranak je raspušten slijedom informacija koje smo zaprimili i koje je objavila policija zbog nasilja u obitelji, tj. aktivnosti župana Tomaševića, koje osuđujemo. Ako se pokaže da su informacije točne, ne vidim kako bi Tomašević mogao ostati na dužnosti na koju je izabran prije nekoliko mjeseci. Ovo nije pitanje samo statuta nego i morala - kazao je predsjednik HDZ-a i premijer Andrej Plenković. Naglasio je kako je ovo vrlo neugodna situacija.

- Odlučili smo na telefonskoj sjednici raspustiti županijsku organizaciju. Želimo tamo novi početak jer je to županija u kojoj HDZ ima načelnike pet općina, gradonačelnike i većinu u Županijskoj skupštini. Sigurno ćemo protiv Tomaševića pokrenuti stegovni postupak, a o tome odluke donosi naš visoki časni sud. Ovo je neugodna situacija i žao mi je da je do toga došlo. To nije dobro za njegovu suprugu i njega, ali ni za imidž HDZ-a - rekao je Plenković.

Za povjerenika ogranka imenovan je dr. Željko Glavić.

Autonomna ženska kuća Zagreb u priopćenju je postavila pitanje kakav primjer i poruku župan Tomašević šalje svim nasilnim muškarcima te je zatražila njegovu ostavku. “Nije teško zaključiti, poruka glasi – 'to što sam učinio nije strašan krimen, samo sam pretukao svoju vlastitu ženu'. Tragičan stav, još tragičnija poruka koju je svojim nasilnim ponašanjem poslao u javnost”, poručuju iz te organizacije.

Podsjećaju i na slučaj dožupana Požeško-slavonske županije Vedrana Neferovića, koji je nedavno, u statusu požeškog gradonačelnika, pretukao novinara lokalnog portala. “Obje nasilne osobe koje 'pod normalno' smatraju da su šake i nasilje prihvatljiv oblik komunikacije kada su na osobnoj razini nezadovoljni, zahtijevaju trenutnu ostavku na sve javne funkcije koje obnašaju, podrazumijevajući i zabranu budućeg javnog angažmana i djelovanja. To je najmanje što mogu i moraju učiniti”, poručuju iz Autonomne kuće Zagreb. H/D.Pav.

AUTONOMNA ŽENSKA KUĆA: ŠTITI LI POLICIJA ŽRTVU ILI NASILNIKA?

Iz Autonomne kuće uputili su kritiku na tvrdnju glasnogovornice požeško-slavnosnke policije Ivane Radić “da policija ne daje informacije kada je u pitanju obiteljsko nasilje, zbog zaštite žrtve”. “Na taj način policija skriva identitet visokopozicionirane osobe u političkom životu Hrvatske koja je nasilnik, a ne štiti njegovu žrtvu. Važno nam je ispraviti netočnu informaciju. U ovom slučaju ne radi se o obiteljskom, nego o partnerskom nasilju. Žalosno je da policija ne razlikuje različite oblike nasilja”, navode. Netočnima ocjenjuju dio izjave policije da takvo postupanje štiti žrtvu. “Javna blamaža i prozivanje počinitelja, pogotovo ako obnaša važnu funkciju u službi građanstva, nužno treba prokazati i policija. Takve osobe nisu prihvatljive za obavljanje javnih dužnosti zbog svojeg nasilnog karaktera”, poručuju u priopćenju.

Andrej Plenković

predsjednik HDZ-a

Ako se pokaže da su informacije točne, ne vidim kako bi Tomašević mogao ostati na dužnosti na koju je izabran prije nekoliko mjeseci. Ovo nije pitanje samo statuta nego i morala.

Možda ste propustili...

KRSTIČEVIĆ NAJAVIO:

Još američkih helikoptera za HV

DIO SDP-A PROTIV ODLUKA ČELNIŠTVA STRANKE

Zagorci uz Hajdaša Dončića i traže Bernardićevu ostavku