Novosti
JE LI REALAN ZAHTJEV ZA POVIŠICU?

Socijalni mir može se kupiti samo razvojem
Objavljeno 4. listopada, 2017.

Zahtjev sindikata javnih službi za povećanje plaća za 15,2 posto, odnosno njihovo vraćanje na razinu iz 2008., uskoro bi se trebao naći na pregovorima s Vladom, koji trebaju biti gotovi do kraja listopada.

O opravdanosti visine njihovih zahtjeva razgovarali smo i s hrvatskim ekonomskim stručnjacima. Prema mišljenju ekonomista Ljube Jurčića, taj zahtjev za povećanje plaća od 15,2 posto vjerojatno nije realan u sadašnjoj općoj situaciji u Hrvatskoj, ali je također to vjerojatno prije svega taktički zahtjev. Jer, dodaje, na našim prostorima uvijek tražiš puno, pa ostaviš prostor za pregovore kako bi nešto od toga i dobio.

- U biti, veće plaće povećavaju potrošnju, a potrošnja povećava proizvodnju. Problem u Hrvatskoj je što ta proizvodnja u znatnoj mjeri dolazi iz inozemstva. Ja sam za to da se plaće povećaju, to više što je sezona dobra, ali bez utjecaja naše vlade, nego zato što će se proračun dobro napuniti i pojaviti suficit u njemu, a uz to i kamate padaju. I to je dobra situacija da se povećaju plaće koje idu iz proračuna, što bi imalo pozitivan efekt na druge stvari. Nije dovoljno samo to, nego se mora nešto napraviti i na strani ponude, da to povećanje plaća ode najvećim dijelom na domaću proizvodnju. Dakle, treba izbalansirati taj prvi korak, povećanje plaća koliko se već procijeni, možda od 4 do 6 posto, s drugim korakom - mjerama nepovezanima s povećanjem plaća. One trebaju biti tako napravljene da to povećanje dohotka, odnosno potrošnje, završi najvećim dijelom u domaćoj proizvodnji. Onda bi to u idućem razdoblju pridonijelo višoj stopi rasta gospodarstva, pa bi na taj način ta mjera bila i ekonomski održiva, a socijalno bi bila jako pozitivna - smatra Jurčić.

Ekonomski analitičar Luka Brkić kaže pak kako je sindikalni zahtjev za povećanje plaća svojevrsna trakavica, koja traje godinama, a koliko je to realno, teško je procijeniti.

- Mislim da to neće tako lako i brzo ići, bez obzira na argumente jedne i druge strane. I sam radim u javnom sektoru i to me se osobno tiče, volio bih da tako bude, no sumnjam da se tih 15 posto sada može dogoditi, vidjeli ste kako je teško išlo prethodno povećanje. Premda bih tu upozorio možda i na potrebu javne, ozbiljne i stručne rasprave kakva je raspodjela i omjer profita i plaća svih ovih godina te koliko su one stvarno rasle s obzirom na rast profitabilnosti. Iako to sada nije u fokusu onih koji o tome razgovaraju. Tajming sindikata je logičan jer ulazimo u jesen i vrijeme kreiranja proračuna za 2018. i financijskih projekcija za tri godine unaprijed - zaključuje Brkić.

On smatra kako je Hrvatskoj potrebna ozbiljna rasprava o rastu plaća, mirovinama, povlaštenim statusima...

- Čini mi se da se politika nastavlja onako kako je i dosad išla - kupuje se lažni socijalni mir, koji se u stvarnosti može kupiti samo razvojem, koliko god to zvučalo kao fraza. I to razvojem u kojem će razina pravednosti, jednakosti i bogatstva ravnomjerno rasti i uravnotežavati se, a ne da stalno imate sve veće rasjede između bogatih i siromašnih. Te bismo rasprave mi morali otvoriti zbog vlastite perspektive, budućnosti i dobrobiti. Sve drugo je kupovanje socijalnog mira na stari, dobro isprobani način. Nikad kraja takvoj vrsti politika, gdje povećate prava jednoj skupini građana, a onda to slijede i druge, što je zabrinjavajuće - zaključuje Brkić.

Igor BOŠNJAK
VEĆE PLAĆE - VEĆA I POTROŠNJA

- Ako povećate plaće nekoliko stotina tisuća ljudi u javnom i državnom sektoru, oni će kupovati robu iz proizvodnog sektora, samo je bitno da u većoj mjeri to završi baš u domaćem proizvodnom sektoru. Jer ako se poveća potrošnja domaćeg proizvodnog sektora, onda će oni imati osnove i mogućnosti da povećaju plaće i svojih radnika. Da bi to doista završilo u domaćoj proizvodnji, treba napraviti sklop drugih mjera, manje vidljiv nego što je mjera povećanja plaća za javne službe - zaključuje Jurčić.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana