Novosti
POZNATI PREHRAMBENI PROIZVOD IZBORIO STATUS U UNIJI

Slavonski kulen dobio EU zaštitu naziva
Objavljeno 3. listopada, 2017.

“Slavonski kulen”/“Slavonski kulin” i “Varaždinsko zelje” dobili su EU zaštitu naziva. Iz Ministarstva poljoprivrede u priopćenju sa sastanka Odbora za politiku kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda pri Europskoj komisiji, koji je u utorak održan u Bruxellesu, ističu kako se “vezano za naziv 'Varaždinsko zelje', prijedlogom Uredbe predlaže upis naziva u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla, a za sjemenje i proizvode od kupusa koji se proizvode izvan definiranog zemljopisnog područja na oznakama se bez vremenskog ograničenja dopušta korištenje naziva sorti Varaždinsko 2 i Varaždinsko 3, uz jasno isticanje zemlje podrijetla, bez ikakva upućivanja na Hrvatsku”.

U vezi s nazivom “Slavonski kulen”/”Slavonski kulin” prijedlogom Uredbe predlaže se upis naziva u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla, a slovenskom društvu Celjske mesnine d.d. dopušta se korištenje naziva “Slavonski kulen” za označivanje proizvoda koji nije u skladu sa specifikacijom proizvoda “Slavonski kulen”/“Slavonski kulin” tijekom razdoblja od pet godina od datuma stupanja na snagu Uredbe, priopćilo je Ministarstvo.

- Ponosan sam na sve koji su sudjelovali u ovom procesu, a ponajprije na naše proizvođače. Bilo je prigovora na naše zahtjeve za zaštitu naziva ovih proizvoda, no argumentiranim pristupom izborili smo se za svoja uvjerenja – izjavio je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić. D.Pav.