Novosti
LOGISTIČKA BAZA PENTAGONA

Umjesto iz Njemačke, oružje za pobunjenike leti s Krka
Objavljeno 4. listopada, 2017.

Zračna luka na otoku Krku postala je važna, ali neslužbena logistička baza Pentagona iz koje polijeću zrakoplovi na Bliski istok, vjerojatno uključujući i one koji prenose oružje za sirijske pobunjenike.

Otkrila je to Balkanska istraživačka mreža - BIRN i potkrijepila dokumentima prema kojima je od travnja s Krka poletjelo desetak teretnih zrakoplova, uključujući i goleme Iljušine IL-76, navodno s oružjem i streljivom iz istočne Europe. Navodno, jer ni Hrvatska, ni SAD, ni Azerbajdžan, čija je kompanija Silk Way Airlines vlasnik tih Iljušina, ništa ne žele potvrditi.

Kontrola zračnog prometa u Rijeci, čiji se aerodrom nalazi na Krku, odbija komentirati koji su teret zrakoplovi prevozili, ali priznaju da je ove godine bilo mnogo više takvih letova. Prema BIRN-u, povećanje broja teretnih letova s Krka posljedica je odluke američkog ministarstva obrane da rutu za slanje oružja u Siriju prebaci iz Njemačke, jer su vlasti te zemlje počele istragu o tome što je u tajanstvenim zrakoplovima koji polijeću za Bliski istok te zatražile utovarne dokumente. Prema e-mailovima koji su procurili u javnost, Pentagon je upozorio tvrtke s kojima posluje da je Berlin postao “vrlo osjetljiv” kada je riječ o ovim isporukama.

Od travnja 2017.

Tako je u posljednjih šest mjeseci s Krka poletjelo desetak zrakoplova koje plaća Pentagon, a odredište im je bila zrakoplovna baza SAD-a u Kataru (Al Udeid). Posljednji takav let zabilježen je 25. rujna, a svaki od njih upotrijebio je specifičan pozivni znak “CMB”. Prije slijetanja na Krk zrakoplovi su koristili komercijalni broj leta, što ukazuje na to da je vojni teret preuzet u Hrvatskoj. Dokazi koje je prikupio BIRN sugeriraju da je riječ o oružju zemalja bivšeg istočnog bloka. Dokumenti u koje je BIRN imao uvid pokazuju da je prijevoz obavljen za potrebe američkog zapovjedništva za posebne operacije SOCOM koje kupuje istočnoeuropsko oružje za pobunjenike u Siriji, kao i druge američke “partnere” na Bliskom istoku. Riječ je o ključnom igraču u poslu s oružjem istočnog bloka vrijednim 2,2 milijarde dolara u posljenjih nekoliko godina.

Informacije koje objavljuje američki FPDS (Federal Procurement Data System), online knjižnica službene potrošnje SAD-a u kojoj se vidi tko je kupio što i od koga, koliko, kada i gdje, pruža dodatne dokaze da je Pentagon koristio ranije njemačke baze, kao i dokaz da je oružje za Siriju isporučeno kroz Hrvatsku. Prema dokumentu, koji je pronađen u online knjižnici, u rujnu 2016. Pentagon je naručio gotovo 16 milijuna dolara bugarskog streljiva za Irak, ali i sirijske pobunjeničke borce. U travnju 2017. ovaj je dokument izmijenjen te se vidi da je isporuka zapravo bila prebačena iz Njemačke u Hrvatsku.

Agencija Alan

Zanimljivo je i da se dolazak teretnih letova na otok Krk podudara s prvim ugovorima Pentagona u posljednjih deset godina s Agencijom Alan koja je u državnom vlasništvu, a, između ostaloga, bavi se uvozom i izvozom naoružanja i vojne opreme, prodajom oružja koje je neperspektivno za RH, logističkim uslugama, opskrbom, održavanjem, transportom, posredovanjem i carinskim otpremništvom oružja. Pentagon je, naime, s Alanom u travnju potpisao ugovor vrijedan 12,4 milijuna dolara za nabavu oružja istočnog bloka. Na pitanje BIRN-a o konačnom odredištu toga oružja, Agencija Alan poručila je da se ne događa ništa nezakonito ili neprimjereno. Hrvatska Vlada i Pentagon nisu odgovorili na zahtjeve BIRN-a za komentarom o korištenju zračne luke Krk kao luke za vojne letove. Ministarstvo gospodarstva reklo je da su informacije povjerljive, ističu u BIRN-u.

Osim Hrvatske i SAD-a u posao s oružjem za Bliski istok umiješane su i Bugarska, Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Turska, Srbija, Bosna i Hercegovina, Češka, Rumunjska, Mađarska, Poljska, Njemačka... Oružje se isporučivalo u Siriju, Irak, Afganistan, Pakistan i Demokratsku Republiku Kongo.

Eduard SOUDIL
Hrvatska je bila među prvima

BIRN je zatražio od Vlade RH odgovor na pitanje zašto Hrvatska prihvaća oružje koje se šalje sirijskim pobunjenicima kada je Njemačka to odbila nastaviti činiti, no odgovor nikada nije stigao. Nije to prvi put da se Zagreb pokazao korisnim partnerom američkom angažmanu u Siriji. Hrvatska je bila među prvim zemljama koje su opskrbljivale oružjem pobunjenike protiv sirijskog predsjednika Bašara al Asada. U zimi 2012. desetci teretnih zrakoplova napunjenih oružjem i streljivom iz doba Jugoslavije, letjeli su iz Zagreb za Jordan. Ubrzo nakon toga, na sirijskom bojištu pojavila se prva snimka hrvatskog oružja.