Osijek
POTPISAN UGOVOR IZMEĐU MINISTARSTVA, ŽUPANIJE I GRADA

Energetska obnova 23
objekta u županiji i Osijeku,
među kojima je 21 škola
Objavljeno 3. listopada, 2017.

Početkom travnja 2019. trebala bi biti završena energetska obnova 23 objekta na području Osječko-baranjske županije, među kojima najviše osnovnih i srednjih škola, ali i nekoliko višestambenih zgrada. Bit će to krajnji rezultat ugovora između Osječko-baranjske županije, Grada Osijeka te Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja potpisanog u utorak u pet desetljeća staroj OŠ Grigor Vitez, jednom od školskih objekata koji će biti obnovljeni.

Naime, u okviru projekta Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja, koji se provodi u sklopu Vladina Operativnog programa Koherentnost i kohezija 2014. - 2020., na području grada Osijeka preko Europskog fonda za regionalni razvoj obnovit će se četiri objekta, a na području Županije njih 19.

Rok travanj 2019.

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja otvorilo je 22. studenoga 2016. javni poziv, a Osječko-baranjska županija i grad Osijek nisu čekali s prijavama te su priskribili 42 milijuna nepovratnih sredstava iz EU fonda. Provedba projekta počela je današnjim činom potpisivanja ugovora, a predviđeno trajanje je 18 mjeseci.

- Županija će preko ovog projekta u cijelosti energetski obnoviti svojih 19 osnovnih i srednjih škola. Ušteda energije u budućnosti bit će ogromna, a obnovit će se pročelja, stolarija i sve ostalo što je potrebno. Vrijednost ugovora je oko 62 milijuna kuna, od kojih Ministarstvo daje oko 34 milijuna kuna, a Županija sudjeluje s 27 milijuna kuna vlastitih sredstava. Nastavljamo i projekte energetske obnove svih objekata na području i u vlasništvu Osječko-baranjske županije – poručio je osječko-baranjski župan Ivan Anušić.

Dodao je kako vjeruje da će vrlo brzo sve osnovne i srednje škole u županiji biti energetski obnovljene.

Grad Osijek prijavio je energetsku obnovu četiriju objekata, od kojih dvije osnovne škole: OŠ Antuna Mihanovića i OŠ Grigor Vitez, ali i dvije višestambene zgrade na području Osijeka, gdje su sami upravitelji zgrada proveli selekciju koje će zgrade prijaviti u ovom, prvom krugu. Sljedeći na redu za energetsku obnovu su OŠ Franje Krežme te dječi vrtići Radost i Potočnica, za čiju je pripremu projektne dokumentacije na prethodnim natječajima Grad već osigurao nepovratna sredstva.

- Ukupna je vrijednost ovog projekta više od 11 milijuna kuna, od kojih sufinanciranih sredstava Europske unije 5,300.000 kuna, a obveza je Grada Osijeka 6,088.000 kuna. U isto vrijeme Grad Osijek će svakako koristiti fond za sufinanciranje provedbe EU projekta, gdje nam je prihvatljiva prijava udjela u 60-postotnom iznosu, što je obveza Grada Osijeka od oko 3,650.000 kuna. Iz prethodnih natječaja sufinancirali smo izgradnju prvog objekta s nultom točkom uštede energije na području

Grada Osijeka - Dječjeg vrtića Ribica u Sarvašu - poručila je zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš, dodavši kako će Grad u energetsku obnovu uključiti i druge objekte ako to proračun bude dopuštao.

Novi natječaji

Potpredsjednik Vlade RH i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar poručio je kako Ministarstvo graditeljstva preko europskih fondova na raspolaganju ima oko 2,3 milijarde kuna, koje mora uložiti u sljedećih četiri-pet godina i tako prigodno najavio novi natječaj.

- Ovim ćemo natječajem ukupno uložiti više od 380 milijuna kuna, a već u studenom ide novi natječaj za općine, gradove, županije i državne institucije, ali taj put ne samo za odgojno-obrazovne građevine nego i za sve druge upravne, sportske, vatrogasne, zdravstvene i socijalne. Natječaj je već na javnoj raspravi i svi načelnici i gradonačelnici, odnosno predstavnici javnih vlasti, mogu ga vidjeti i početi se pripremati – istaknuo je Štromar. Dodao je kako se očekuju i nova ugovoranja na proljeće sljedeće godine, koja će donijeti još više od milijardu kuna. To će, kaže, značiti da će samo Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja i sljedeće četiri godine imati više od pet milijardi ulaganja u energetsku učinkovitost.

- Tu je jako puno posla za poduzetnike, moći će se javljati i mali poduzetnici s pet, deset zaposlenih. Ugovoreni poslovi bit će dobri i kvalitetni, a vlasnici tvrtki moći će dati dobre plaće svojih radnicima – zaključio je Štromar.Jasenka Pejaković

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

OŠTEĆENJA NA NEDAVNO OBNOVLJENOJ FASADI

Završetak obnove bivše Ugo-škole tek nagodinu

2

SJEDNICA ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE

Županija o ponudi Grada za kupnju udjela u RRA-u

3

OD 16. KOLOVOZA FINALNA SNIŽENJA

Najveće gužve "lovaca na popuste" očekuju se u subotu i nedjelju

oglas