Osijek
NOVITET U VODOVODU

Sustav koji otkriva sve što se ispušta u kanalizaciju
Objavljeno 4. listopada, 2017.
Sada se iz kontrolne sobe nadzire sve, pa i automatsko otklanjanje poteškoća za više od sto crpnih stanica

U Vodovodu Osijek, njezinoj Poslovnoj jedinici Odvodnja sa zadovoljstvom su nam prezentirali novi Nadzorno upravljački sustav (NUS) crpnih stanica i sustava odvodnje.

Ranije smo u nekoliko navrata izvještavali o radovima Vodovoda na različitim lokacijama i raskrižjima po gradu što je u nekim dijelovima zahtijevalo i posebnu regulaciju u odvijanju svakodnevnog prometa. Radilo se, dakle, na lokacijama crpnih stanica, unutar svake od njih ugrađena je nova mjera i izvršna oprema. To je tada bila nužna predradnja kako bi se u funkciju priveo ovaj novi sustav.

Sada se iz kontrolne sobe nadzire rad, stanje pa i automatsko otklanjanje poteškoća za više od sto crpnih stanica što po gradu Osijeku, što u okolnim naseljima, uključujući i područje Baranje.

- Njegovim puštanjem u potpunu funkcionalnost i rad ovaj naš NUS Odvodnje zaista prelazi u tehnološki najnapredniji sustav i Vodovod postaje lider među komunalnim tvrtkama javne odvodnje u Hrvatskoj - pohvalit će se Ivan Jukić, direktor Vodovoda.

Željko Budimčić, rukovoditelj PJ Odvodnja dodatno pojašnjava kako novi sustav omogućava vizualizaciju procesa odvodnje, tablični prikaz protoka, visine i brzine protjecanja vode, izdavanje komandi, ali i pohranjivanje alarma nastalih tijekom rada postrojenja.

- To nam omogućava i brzu realizaciju otklanjanja nepredvidivih kvarova, podizanja razine pouzdanosti, sigurnosti i ekonomičnosti procesa odlaganja otpadnih voda - kazuje Budimčić.

No zanimljivo je što sustav upravljanja nije vezan isključivo uz ovaj prostor. Pristup sustavu upravljanja može se ostvariti i s bilo koje platforme - od pametnih telefona, tableta i stolnog računala. Naravno, postoji visok stupanj zaštite podataka tijekom njihova prijenosa.

To omogućava i svojevrsni nadzor crpnih stanica i izvan radnog vremena, jer zahvaljući ovom sustavu, ako se pojavi pogreška u radu, nju alarmira crpna stanica, a putem elektronske pošte i SMS-a bude dostavljena dežurnom električaru na održavanju koji izlazi na teren i u što kraćem vremenu otklanja problem u radu crpne stanice.

Vrijednost ove investicije je oko 450 tisuća kuna.

Dario KUŠTRO
ISPIRANJE MREŽE

Iz Vodovoda su izvijestili kako su od ponedjeljka počeli provoditi redoviti postupak ispiranja vodoopskrbne mreže, prema dnevnom planu koji je dostupan na mrežnoj stranici tvrtke. Ispiranje će se odvijati po gradskim ulicama, a potom i okolnim mjestima priključenim na ovaj sustav do sredine prosinca. Pozivaju korisnike da eventualne probleme u vodoopskrbi prijave Vodovodu.

Unutar svake crpne stanice kanalizacijske mreže ugrađena je mjerna i izvršna oprema

Možda ste propustili...

MEĐUNARODNA ZNANSTVENA KONFERENCIJA

Izmjena znanja o razvoju sestrinske profesije

OD 1. DO 6. LISTOPADA

Star Wars tjedan u GISKO-u

UDRUGA ‘‘MEMORIA‘‘

Svjetski dan Alzheimerove bolesti

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SAVJETI UZ PROMJENU VREMENA

Mjerite tlak, uzimajte lijekove i živite zdravo

2

PROJEKT GČ NOVI GRAD, DOMA ZDRAVLJA I ŽUPANIJE

Sjenjak dobiva liječničku ambulantu

3

PONOVNO O PROBLEMU PIJESKA

Zbog zatrpanih riječnih korita trpi gospodarstvo

oglas