Osijek
TURISTIČKA SURADNJA HRVATSKE I SRBIJE

Zajednički u projekt Srednjeg Podunavlja
Objavljeno 3. listopada, 2017.

U prostorijama Muzeja okusa jučer je održana uvodna konferencija projekta “Jačanje turističkog razvoja u prekograničnoj regiji Srednjeg Podunavlja - Central Danube Tour” koji se podupire novcem iz Interreg IPA - Programa prekogranične suradnje Hrvatske i Srbije.

Kako nam je objasnila Ivana Jurić, angažirana na ovom projektu, njegov nositelj je Regionalna razvojna agencija Slavonije i Baranje, a partneri Pokrajinsko tajništvo za regionalni razvoj, međuregionalnu suradnju i mjesnu samoupravu Autonomne pokrajine Vojvodine, Osječko-baranjska županija, Dunavski centar za kompetenciju iz Beograda i Grad Ilok.

Ciljevi projekta su, naglasila je Jurić, stvaranje i razvoj novog prekograničnog turističkog odredišta Srednjeg Podunavlja, jačanje sposobnosti turističkih operatera i razvojnih dionika u razvoju destinacije, promociji i upravljanju te povećanje kvalitete i raznolikosti turističke ponude, kao i povećanje vidljivosti turističke ponude prekograničnog područja, odnosno odredišta Srednjeg Podunavlja.

- Imamo različite aktivnosti, uključujući umrežavanje i povezivanje. To je vrlo važno jer dosad nije postajala komunikacija među turističkim djelatnicima s obje strane granice. Želimo stvoriti devet prekograničnih turističkih proizvoda poput enogastronomije kao i svega onoga vezanog za prirodnu i kulturnu baštinu. Bit će važno i predstavljanje ove nove ponude na sjamovima u Beogradu, Zagrebu i Berlinu. Ovo što radimo je važno jer turizam ne poznaje granice, zato što Dunav kao turistički brend nije dovoljno vrednovan, pogotovo u Hrvatskoj. Ono što je veliki adut Srednjeg Podunavlja, to je natprosječno zeleni prostor, odnosno iznimno očuvana prirodna baština, to je nešto što mi dovoljno ne zapažamo. Također, na vrlo malom prostoru nalazi se velik broj vrlo zanimljivih gradova poput Osijeka, Subotice, Novog Sada i Vukovara, vojnih utvrda kao što su one u Iloku i Petrovaradinu što su primjeri kulturne baštine. O vinskoj ponudi i gastronomiji suvišno je govoriti jer je to ono po čemu je ovaj kraj i najpoznatiji. Ne treba zaboraviti ni to da će Novi Sad biti europskom prijestolnicom kulture 2021., što znači da će sve više ovaj prostor biti u medijima, smatram da tu šansu moramo iskoristiti - istaknula je Ivana Jurić. D. Celing

Možda ste propustili...

OTROVI U KUĆANSTVIMA, OPREZ!

Herbicidom na korov i potom kod doktora

U DOMU TEHNIKE ZAPOČELE DVIJE NOVE RADIONICE

Zabava za učenike osnovnih škola uz "legiće" i modelarstvo

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
oglas