Regija
U POSJET SLAVONIJI

Saudijci žele uvoziti pitku vodu iz Hrvatske
Objavljeno 4. listopada, 2017.

VUKOVAR

Izaslanstvo Savjetodavne skupštine Kraljevine Saudijske Arabije, tamošnjega parlamenta, u okviru programa posjeta Hrvatskoj (Zagreb, Plitvička jezera, Rijeka, Vukovar), posjetilo je Vukovar. Razgledali su Gradski muzej, a voditelj izaslanstva dr. sc. Abdullah Humud Al Harbey, kaže da žele sagraditi najveći svjetski muzej islama pa su im dobro došla i iskustva obnove vukovarskoga muzeja koji je najbolji u Europi.

- Nama je drago da smo u Vukovaru i mi smatramo Hrvatsku da je ona naša druga zemlja, odnosno domovina. Mi smo jedna skupina članova Savjetodavne skupštine koja je došla u posjet Hrvatskoj. Jedan od projekta vizije “20-30” jest gradnja svjetskog muzeja islama, gdje će nam dobro doći iskustva obnove vukovarskog muzeja. Kako je Hrvatska bogata s vodom zainteresirani smo i za uvoz pitke vode iz Hrvatske - rekao je Abdullah Humud Al Harbey.

Njihov je dolazak organizirala Hrvatsko-saudijska skupina prijateljstva čiji je predsjednik Predrag Matić, saborski zastupnik.

- Kroz četiri dana, koliko su u posjetu Hrvatskoj, potrudili smo se pokazati im ono najbolje od Hrvatske. Bili smo na Plitvičkim jezerima, vidjeli smo Rijeku i Opatiju, i sad smo u Vukovaru. Oni malo znaju o nama kao i mi o njima, ali nakon ove posjete doći će do bolje suradnje. Prije svega, tu se misli na gospodarsku suradnju jer potencijali Hrvatske su veliki, a isto tako znamo da i oni mnogo toga mogu ponuditi nama - rekao je Matić.

Prema riječima Hania Abdullaha Mominaha, veleposlanika Kraljevine Saudijske Arabije u Hrvatskoj (nerezidentno; iz Bosne i Hercegovine) ovaj posjet će biti snažan vjetar u leđa u gospodarskim odnosima.

U ime Vukovarsko-srijemske županije izaslanstvo je dočekao dožupan Damir Barna, a u ime Grada Vukovara dogradonačelnik Marijan Pavliček te je rekao kako će posjet uroditi boljom gospodarskom suradnjom, budući da su na susretu bili i vukovarski gospodarstvenici.

Ravnateljica muzeja Ruža Marić goste je provela kroz stalni postav, a oni su se potom Dunavom vozili turističkim brodom Bajadera, obišli Muzej vučedolske kulture te odali počast poginulim braniteljima i civilima na Memorijalnome groblju hrvatskih branitelja i na stratištu Ovčari.M.Kokaj

Foto: Milan Paun

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana