Osijek
POČELA NASTAVA NA OSJEČKOM SVEUČILIŠTU

Brucoš Saša: Očekujem da ću na vrijeme završiti FERIT i uspjeti se zaposliti u Osijeku
Objavljeno 3. listopada, 2017.
Dok su brucoši optimistični, studente pred završetkom studija muči dvojba: ostati ili otići?

S početkom listopada Osijek ponovno postaje studentski grad koji u svoje okrilje prima više od 18.000 studenata. Po izlasku iz srednjih škola brojni osječki, ali i maturanti iz svih dijelova Hrvatske, školovanje će nastaviti upravo u našem gradu s dugom tradicijom visokog obrazovanja. U ponedjeljak je i službeno počela nastava na znanstveno-nastavnim i umjetničkim sastavnicama Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku u novoj akademskoj godini 2017./2018. Brojni su fakulteti i sveučilišni odjeli za svoje brucoše, ali i studente viših godina organizirali svečani prijam kako bi im poželjeli dobrodošlicu te ih uputili u studije i studiranje, a predstavnici brojnih studentskih udruga priredili su infopultove.

Na putu na prvo fakultetsko predavanje zatekli smo optimističnog Sašu Šimića, brucoša Studija računarstva na FERIT-u, spremnog za nove izazove. “Vjerujem da će profesori i kolege biti odlični. Očekujem da ću faks završiti na vrijeme i da ću se s diplomom uspjeti zaposliti u Osijeku”, poručio je Saša.

Katarina Medaković, studentica 2. godine Glazbene pedagogije na Umjetničkoj akademiji u Osijeku, ljeto je provela odmarajući se i učeći. “Prva mi godina nije bila teška, jer sam redovito učila i pripremala se za ispite. Sretna sam što sam upisala ovaj studij”, kaže Katarina. Na kavici nakon prvog predavanja, u društvu kolegica, sreli smo Loretu Kovačević, studenticu 3. godine na Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti. “Jako dugo se nismo vidjele, prepričavamo doživljaje. Ovo sam ljeto radila u sezoni i skupila sam novac koji mi je nedostajao da si kupim auto”, kaže Loreta.

Za velik broj brucoša koji dolaze iz malih mjesta ili s drugog kraja zemlje ovo je velik korak u osamostaljenju i sazrijevanju. Kao i mnogi studenti preddiplomskih studija, i brucoši su puni elana, željni znanja i iskustava, dok mnoge studente pred završetkom studija muči dvojba: ostati ili otići. Ispred Filozofskog fakulteta sreli smo dvije apsolventice nastavničkog smjera Engleskog jezika i pedagogije - Andreu Golemac i Andreu Đumliju. Posljednji semestar ove su aspolventice iskoristile na najbolji način i sudjelovale u razmjeni studenata preko Erasmus+ projekta u Španjolskoj i Njemačkoj. No, nakon obrane diplomskog rada, sreću će ipak potražiti izvan Lijepe Naše. “Pet sam mjeseci provela na studentskoj razmjeni u Španjolskoj, u Sevilli. Sada putujem u SAD na tri mjeseca kod sestara koje tamo studiraju, a i ja namjeravam ondje upisati doktorski studij i kasnije otići u Švedsku”, rekla nam je Andrea Golemac. Njezina imenjakinja Andrea Đumlija zadnji je semestar pak provela u Njemačkoj, u Ludwigsburgu, gdje joj je, kaže, bilo predivno, a nakon diplome život namjerava nastaviti upravo u Njemačkoj, gdje će raditi u struci i živjeti s dečkom. Što se tiče kvalitete obrazovanja, djevojke se ipak slažu da je osječki Filozofski fakultet, ali i općenito visoko obrazovanje u Hrvatsoj neusporedivo bolje od onoga u Njemačkoj i Španjolskoj, naročito kada je riječ o kvaliteti nastave i stručnosti kadra.

Jasenka PEJAKOVIĆ
STUDIJ SOCIOLOGIJE NA FILOZOFSKOM

Na Filozofskom fakultetu u Osijeku počela je nastava i za studente novog studija - Studija sociologije. Riječ je o dvopredmetnom preddiplomskom studiju u kojemu su studenti sociologiju upisali u kombinaciji s hrvatskim jezikom i književnošću, engleskim jezikom i književnošću, pedagogijom i povijesti. U idućim će se akademskim godinama broj mogućih studijskih kombinacija povećavati kako bi se dodatno povećala zapošljivost završenih studenata.

- Izvedbom studija sociologije zadovoljava se dio obrazovnih, akademskih i kulturnih potreba, a poseban je doprinos školovanje stručnjaka koji će biti osposobljeni u svojoj zajednici pronalaziti rješenja za dinamične i duboke promjene u suvremenom društvu. Trenutak u kojem se nalazi hrvatsko društvo, naročito istočna Hrvatska, a u kojem se društveni problemi pokazuju kao jedan od glavnih izazova, ukazuje na izraženu potrebu za istraživačkom, savjetodavnom i edukativnom zadaćom sociologa – poručila je dekanica Loretana Farkaš.

PRAVO UPISA OSTVARILO 3420 BRUCOŠA

Prema podatcima Središnjeg prijavnog ureda Agencije za znanost i visoko obrazovanje, pravo upisa u prvu godinu preddiplomskih, stručnih i integriranih studijskih programa visokih učilišta u akademskoj godini 2017./2018. u ljetnom i jesenskom upisnom roku na visoka učilišta u Hrvatskoj ostvarilo je 32.117 studenata. Pravo upisa na Sveučlilište u Osijeku ostvarilo je 3420 brucoša, dok će ukupan broj upisanih studenata u novu akademsku godinu biti poznat polovinom listopada, doznajemo s osječkog Sveučilišta.

Osijek

STUDENTSKI GRAD S 18.000 STUDENATA

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

KRAJEM SRPNJA

Zatvara se slastičarnica "Sunčana"

2

OSIJEK: DONJI GRAD ZAPUŠTEN

Ulice bez pločnika dijele kamioni i djeca!

3

ZANEMARIVALI UVID U STANJE PRIČUVE

Ostali šokirani polupraznom blagajnom

oglas