Osijek
NAKON REBALANSA PRORAČUNA

Svi će petaši od Grada
dobiti mikroračunalo
Objavljeno 3. listopada, 2017.
Računala će se koristiti u nastavi, a ostat će u trajnom vlasništvu učenika, kaže Alerić

O školi budućnosti i školi za život već se dugo priča, no Grad Osijek prešao je s riječi na djela novim ulaganjem upravo u školarce. Već za otprilike mjesec dana Grad bi trebao razveseliti sve učenike petih razreda osnovnih škola kojima je osnivač suvremenim edukativnim alatom - mikroračunalima za programiranje koja će koristiti u nastavi, a koja će im ostati u trajnom vlasništvu, doznajemo od Dražena Alerića, pročelnika Upravnog odjela za društvene djelatnosti.

Kako je Osijek poznata baza ili, bolje rečeno, oaza brojnih softverskih tvrtki u Hrvatskoj, ne sumnjamo da će ovaj potez Grada mnoge učenike usmjeriti na daljnje obrazovanje upravo u tom smjeru. Ideja za ovaj projekt rodila se u travnju ove godine, kada je pročelnik Alerić nazočio potpisivanju sporazuma između Instituta za razvoj i inovativnost mladih (IRIM) i Varaždinske županije, kojim su prvi u Hrvatskoj nabavili micro:bit računala za svoje učenike. U povodu toga održali su prezentaciju i pročelniku se projekt učinio jako zanimljivim te je odlučio pozitivna iskustva prenijeti u Osijek. Podsjetimo, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, CARNet te IRIM, u okviru Vladina programa STEM Hrvatska, nedavno je predstavilo projekt ProMikro, kojim će se za više od 80 posto učenika šestog razreda u osnovnim školama diljem Hrvatske osigurati mikroračunala. Krajnji je cilj projekta uvođenje digitalne pismenosti u različite nastavne predmete i izvannastavne aktivnosti uporabom mikroračunala, primjerice u matematici, prirodi, tehničkoj kulturi, informatici, glazbenoj kulturi... S obzirom na uvođenje informatike kao obaveznog predmeta u petom i šestom razredu osnovnih škola, u Gradu Osijeku smatrali su kako ni petaši ne bi trebali biti zakinuti, jer su se na projekt za šestaše, prema podatcima dostupnim na stranicama MZO-a, prijavile sve osječke škole.

- Razlog zašto to nismo napravili ranije je taj što je u to vrijeme proračun bio u tijeku, a ovaj smo projekt mogli osigurati jedino rebalansom proračuna. U rebalansu koji je sada prošao planirano je 140.000 kuna, a nakon njegove aktivacije krenut ćemo u proces javne nabave i osigurati micro:bit računala za svakog učenika petog razreda osnovnih škola grada Osijeka – objašnjava Alerić.

- Riječ je o jako malim računalima, veličine mobitela, koja su ipak sa svim mogućnostima koja nude daleko ispred svega onoga što djeca danas rade u školama – poručio je pročelnik, dodavši kako će nakon nabave učenici i nastavnici pohađati besplatnu edukaciju koju organizira IRIM.

Jasenka PEJAKOVIĆ
Možda ste propustili...

KATEKUMENAT POČINJE 2. LISTOPADA

Sakramenti krštenja, krizme i pričesti za odrasle

DRUGI ZAREDOM SAJAM LABUS NA FERIT-U

Popularizacija znanosti među učenicima

PLESNA SKUPINA OBILJEŽILA 20. OBLJETNICU POSTOJANJA

"Haverim Shel Israel" njeguje atraktivni izraelski folklor

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SAVJETI UZ PROMJENU VREMENA

Mjerite tlak, uzimajte lijekove i živite zdravo

2

PROJEKT GČ NOVI GRAD, DOMA ZDRAVLJA I ŽUPANIJE

Sjenjak dobiva liječničku ambulantu

3

PONOVNO O PROBLEMU PIJESKA

Zbog zatrpanih riječnih korita trpi gospodarstvo

oglas