Osijek
ZBOG BICIKLISTIČKE STAZE

Stanari: Ostali smo bez sustava odvodnje oborinskih voda!
Objavljeno 3. listopada, 2017.
Kada su ispod pločnika polagali instalacije, zatvorili su naš sustav odvodnje - žale se stanari

Izgradnja biciklističke staze u Mandićevoj ulici bliži se kraju, a tamošnji stanovnici negoduju. Kažu, na račun tih radova ostali su bez ikakvog sustava odvodnje oborinskih voda, što će za prve jače kiše za njih značiti katastrofu.

- Naša ulica nikada nije imala legitiman sustav oborinskih voda, iako se nalazi na dnu padine s koje se slijeva kišnica, što za jačih oborina u našim dvorištima izaziva poplave. Kako nam nitko oko tog problema nije htio godinama pomoći, mi smo sami napravili sustav odvodnje iz naših dvorišta u kanal koji nas dijeli od ceste, što nas je godinama spašavalo. Uz napomenu kako je i uz taj improvizirani sustav odvodnje voda i dalje ulazila u naša dvorišta, ali nam bar nije poplavljivala domove. No, kada su ispod novoga pločnika polagali nove infrastrukturne instalacije, zatvorili su naš sustav odvodnje i nisu napravili zamjenski. Koliko vidimo, dani nas dijele od završetka radova, instalacije su zatrpane, beton samo što nisu izlili na tucanik, a mi se pitamo što će biti s našim domovima - priča Bernard Galić koji živi u Mandićevoj ulici 225 posljednjih 60 godina.

Iz Grada kažu kako su svjesni da nisu svi stanovnici Mandićeve uz buduću biciklističku stazu zadovoljni svim segmetima izvođenja radova. No, ističu kako oborinske vode ne bi trebale stvarati stanovnicima probleme koje oni predviđaju, no isto tako kažu da projekt biciklističke staze ne može obuhvatiti sanaciju privatnih objekata.

- Činjenica je kako je riječ o dionici dužoj od 3000 metara, te različitom vremenu i okolnostima gradnje obiteljskih kuća i drugih zgrada koje su, svaka pojedinačno i prema zasebnom projektu, izvodile kolne pristupe, (pre)često i bez geodetskog snimka i nadzora, uklapanjem od slučaja do slučaja s obzirom na postojeće stanje prometnice u Ulici sv. L. B. Mandića. Stručnim su službama Grada poznate i od prije situacije gdje su dvorišta obiteljskih kuća položena niže od nivelete sagrađenih prometnica te je posljedično za velikih oborina voda otjecala gravitacijski u ta dvorišta. Na te okolnosti Grad nema i ne može imati utjecaja niti se proračunska sredstva Grada mogu koristiti za saniranje građevina i zemljišta koja nisu javna dobra u općoj uporabi, već vlasništvo trećih. Projekt gradnje ove biciklističke i pješačke staze na zatečeno stanje nema nikakva utjecaja budući da su padovi biciklističke i pješačke staze rješavani tako da se oborinske vode (naravno) neće slijevati prema dvorištima obiteljskih kuća već prema postojećoj javnoj zelenoj površini između prometnice i staze, sve sukladno pravilima struke - objašnjava Ljiljana Belajdžić, pročelnica Upravnog odjela za urbanizam i graditeljstvo, komunalno-stambeno gospodarstvo, promet i zaštitu okoliša te mjesnu samoupravu.

Ivana SOLAR
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
oglas