Osijek
(CIKLO)TURISTIČKA INFRASTRUKTURA

Uređuju odmorište za bicikliste uz Kolođvar
Objavljeno 3. listopada, 2017.

Srednjovjekovna utvrda Kolođvar, kod Ivanovca, povijesna je baština toga kraja koju se želi staviti u funkciju turizma. Osim konzervatorskih aktivnosti, uređenja lokaliteta i održavanja viteških igara, Općina Antunovac počela je i pripremne radove na uređenju odmorišta za cikloturiste na biciklističkoj ruti utvrde Kolođvar.

Projekt sufinancira Ministarstvo turizma sredstvima za programe razvoja javne turističke infrastrukture. Ukupna mu je vrijednost 460.000 kuna, odobrena nepovratna sredstva Ministarstva iznose 240.000 kuna, dok će ostatak osigurati Općina Antunovac.

Ovaj je projekt nastavak razvoja cikloturizma u općini Antunovac koja je već sagradila staze i sada nadograđuje javnu cikloturističku infrastrukturu. Sada će se urediti i opremiti odmorište na biciklističkoj ruti u šumi neposredno uz srednjovjekovni grad kao kulturno dobro.

Nataša Tramišak, direktorica Agencije za razvoj općine Antunovac Roda, kaže kako je odmorište projektirano kao niz drvenih kućica (kioska za pružanje ugostiteljske i druge ponude) s klupama, stalcima za bicikle, koševima za otpad i sjenicom povezanih u cjelinu s uređenim stazama i zelenilom.

- Svrha je povećanje turističke atraktivnosti područja i dodavanje novog vizualno atraktivnog turističkog sadržaja uz kulturno–povijesnu baštinu na ruralnom području, što rezultira generiranjem novih motiva dolaska cikloturista i posjetitelja - kaže Tramišak.

Dodaje kako načelnik Tubanjski i ona ocjenjuju da će se realizacijom ovog projekta ostvariti novi sadržaji za lokalno stanovništvo i unaprijediti kvaliteta turističke ponude. Stanovništvo se ovime potiče na zdrav život, aktivan odmor i boravak u prirodi, a ujedno povoljno utječe na očuvanje okoliša i ekološku svijest građana. Nadalje, projekt ima ekološku komponentu, jer će se posaditi deset stabla topole radi obnove uništene šume. D. Pejić

UMREŽAVANJE BICIKLISTIČKIH RUTA

Odmorište se uređuje uz postojeću rutu koja se umrežava s ostalim postojećim i planiranim rutama na području Osječko–baranjske županije, kao što su Drava Bike Tour, Panonski put mira i Dunavska ruta, a nalazi se na trasi cikloturističke rute sagrađene u sklopu projekta sufinanciranog sredstvima EU-a kroz program IPA Hungary – Croatia Cross – Border – Bike Project, povezana s transnacionalnom rutom EuroVelo 6 Atlantik – Crno more, jedne od popularnijih i živopisnijih ruta radi bogate raznolikosti obala, rijeka, gradova, starih dvoraca i ravničarskog kraja, što vožnju biciklistima čini ugodnom i lakom.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike