Novosti
DRUGA SMJENA KOD KUĆE

Žene i dalje same glačaju, kuhaju, peru, pospremaju...
Objavljeno 2. listopada, 2017.

U Hrvatskoj još uvijek postoji izrazita rodna neravnopravnost u obavljanju kućanskih poslova i brizi za djecu, što ostavlja negativne posljedice na privatni i profesionalni život žena, pokazalo je istraživanje provedeno u okviru EU projekta “Prema stvarnoj ravnopravnosti muškaraca i žena: usklađivanje profesionalnog i obiteljskog života”.

Rezultati istraživanja “Utjecaj rodne podjele obiteljskih obaveza i kućanskih poslova na profesionalni život zaposlenih žena” predstavljeni su u ponedjeljak na konferenciji na kojoj se govorilo o osvješćivanju i uklanjanju rodnih stereotipa. Istraživanje je provedeno u veljači i ožujku 2017. među 600 zaposlenih žena u Hrvatskoj koje žive s partnerima bar godinu dana.

Rezultati su pokazali da rutinske kućanske poslove, poput pranja, glačanja, kuhanja i pospremanja, gotovo u cijelosti u Hrvatskoj obavljaju žene, rekla je Ksenija Klasnić s Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

“U Hrvatskoj je 90 posto veza takvih da u njima glača isključivo ili pretežno žena, a žene većinom i čiste, peru rublje, podove i ostalo”, kazala je.

Kada je riječ o brizi za djecu i starije članove obitelji, to su također uglavnom ženski poslovi. Primjerice, kupnju odjeće i obuće djeci te uzimanje bolovanja zbog bolesti djece u najvećoj mjeri u Hrvatskoj obavljaju majke, dodala je. S druge strane, tipično muški kućanski poslovi u Hrvatskoj su povremeni rutinski poslovi poput održavanja stana, automobila i uređenje vrta, a briga o kućnim ljubimcima, kao i kupnja namirnica, ravnopravno je raspoređena između muškaraca i žena.

Iz rezultata je očito, naglašava Klasnić, da zaposlene žene zaista obavljaju drugu smjenu kod kuće, što ostavlja negativne posljedice na njihov privatni i profesionalni život. “Ženama za takozvanu treću smjenu, koja uključuje slobodno vrijeme, hobije i razonodu, ostaje tjedno 26 sati, upola manje nego muškarcima, kojima ostaje 50 sati”, ističe. H

PROBLEMI NA TRŽIŠTU RADA

Na jednodnevnoj konferenciji, koja se održala u sklopu projekta financiranog iz REC (Rights, Equality and Citizenship) programa Europske komisije, koji se bavi ekonomskim osnaživanjem žena, govorilo se i o problemima s kojima se žene sreću na tržištu rada, opterećenosti u privatnoj sferi, zbog koje vrlo često trpe njihove karijere, te potencijalnim preduvjetima za pomirenje profesionalnog i obiteljskog života. Zamjenik pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Goran Selanec naglasio je da se napredak društva u cjelini oslanja na bogatstvo različitosti, a to uključuje i sudjelovanje žena i njihova potencijala, znanja i vještina na svim razinama.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

STOŽER: U HRVATSKOJ 5502 NOVOZARAŽENIH, UMRLA 51 OSOBA

Osijek: Umrlo dvogodišnje dijete, uz covid-19, imalo brojne komorbiditete

2

ZNANSTVENICI ZABRINUTI

Novi soj prijeti: Ograničavaju se putovanja

3

STOŽER: U HRVATSKOJ 3.339 NOVOBOLJELIH, PREMINULE 64 OSOBE

OBŽ: Umrlo 10 osoba, 189 novih slučajeva zaraze