Novosti
BORBENA SKUPINA

Hrvatska šalje 78 vojnika u Poljsku
Objavljeno 2. listopada, 2017.

Hrvatska i Poljska uskoro će potpisati sporazum za unaprjeđenje obrambene suradnje, a za dva tjedna će i poveća skupina hrvatskih vojnika otići u Poljsku u sklopu misije NATO-a, izjavio je potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević nakon sastanka s poljskim ministrom obrane Antoniom Macierewiczem. “Želimo surađivati s Poljskom u području specijalnih snaga, vojne policije, tu je također vrlo važna vojnotehnička suradnja i vojnoznanstvena suradnja”, rekao je Krstičević te istaknuo da je ta suradnja vrlo važna zbog sigurnosnih izazova s kojima je Europa suočena, koji su vrlo složeni i zahtijevaju od članica EU-a i NATO-a još intenzivniju suradnju, razmjenu iskustava te razmjenu informacija kako bi se lakše mogle suočiti sa svim sigurnosnim ugrozama i rizicima. Krstičević je najavio da 78 hrvatskih vojnika za petnaestak dana odlazi u Poljsku u okviru NATO-ove aktivnosti ojačane prednje prisutnosti (eFP, Enhanced Forward Presence), gdje će biti u sklopu borbene skupine pod vodstvom Sjedinjenih Američkih Država.

Krstičević kaže da je “Poljska to tražila od Hrvatske kao prijatelj i partner”. “Vjerujem kako bi da je, ne daj Bože, sutra Hrvatskoj to potrebno, Poljska postupila jednako i da bi u bilo kojoj prilici poslala svoje vojnike ovdje u Hrvatsku. Tako da mi je drago što sudjelujemo, i što naši vojnici idu tamo”, rekao je Krstičević. H

SAVEZNIČKA SOLIDARNOST

Poljski Ministar Macierewicz zahvalio je Hrvatskoj na iskazanoj savezničkoj solidarnosti, napomenuvši da su OS RH izuzetno cijenjene u Poljskoj kao ogledan primjer vojničke stručnosti i ljubavi prema domovini. Nakon sastanka s Krstičevićem poljski ministar obrane također se sastao s predsjednikom Vlade RH Andrejom Plenkovićem.

Možda ste propustili...

NEPLAĆENO OSIGURANJE BRIJUNA I PANTOVČAKA

Za prekovremene 112.000 kuna

NEPRIHVATLJIVI ILEGALNI PRIJELAZI GRANICA, ALI I GETOIZACIJA

Hranić: EU još nema odgovor na dolazak migranata

IKONA BORBE PROTIV APARTHEJDA

Stogodišnjica rođenja Nelsona Mandele