Novosti
SASTAO SE KLUB IZVOZNIKA

Marić: Pokrećemo široku raspravu o uvođenju eura
Objavljeno 3. listopada, 2017.
Mi smo se obvezali uvesti euro i to je definitivno, samo je pitanje kada će se to dogoditi, rekao je ministar financija

Liderov klub izvoznika, koji okuplja 29 hrvatskih tvrtki - najvećih izvoznika, održao je svoj tromjesečni skup u Slavonskom Brodu, gdje je domaćin bila Đuro Đaković Grupa d.d. Na susretu predstavnika Kluba zamjenica glavnog urednika Lidera Manuela Tašler, iznoseći podatke o hrvatskom izvozu, kazala je kako je ocjena izvozne klime -3. Da ne bude zabune, riječ je o ocjenama od jedan do deset.

Na skupu je gost bio ministar financija Zdravko Marić, koji je s predstavnicima tvrtki članica Kluba razgovarao o fiskalnoj politici kao instrumentu jačanja konkurentnosti izvoznika.

- Upravo smo poreznom reformom, i to ne samo za izvoznike nego općenito, željeli stvoriti stabilne okvire poslovanja. Jedna od namjera porezne reforme bila je pojednostavljenje poreznog sustava pa su tako brojne olakšice, oslobođenja i izuzeća bili maknuti iz poreznog sustava. Izvoznicima se može pomoći fiskalnom politikom kako bi država bila manje kočničar, a više pokretač. Istovremeno država ima i druge poluge koje mogu pomoći izvoznicima, preko Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR), Hrvatske agencije za malo gospodarstvo. To su instrumenti kojima se može stimulirati bilo osiguranje izvora bilo kreditne aktivnosti i općenito pomoći izvoznicima. Uvijek volim istaknuti kako izvoznicima, kao u mnogim segmentima možda i najpropulzivnijem dijelu gospodarstva, država najbolje može pomoći stvaranjem okvira u kojem mogu funkcionirati i poslovati - naglasio je ministar Marić.

On je na skupu najavio kako će se ove jeseni održati javne rasprave o svim mogućim korisnim i negativnim efektima koje će Hrvatskoj donijeti uvođenje eura.

- Mi smo se obvezali uvesti euro i to je definitivno, samo je pitanje kada će se to dogoditi. Sigurno je da će i taj korak, neću govoriti kada će se dogoditi, hrvatskim izvoznicima donijeti pozitivan pomak - istaknuo je Marić.

Predsjednik Uprave Đuro Đaković Grupe Tomislav Mazal istaknuo je kako ta tvrtka oko 50 posto svoga prihoda ostvaruje na inozemnim tržištima. Za tu je kompaniju, kazao je, važno osiguravanje plasmana u suradnji s HBOR-om, preko programa vezanih uz osiguranje izvoza. Đuro Đaković svoju proizvodnju financira uz pomoć banaka i tu je važna ta suradnja s HBOR-om.

Igor MIKULIĆ
ZBOG SNAŽNE KUNE IZVOZNICI “IZGUBILI” 384 MILIJUNA KUNA

Podaci o izvozu u prvih šest mjeseci ove godine, kazala je Manuela Tašler, pokazuju da on raste, a tečaj kune u odnosu prema euru pada. Koliko je važan taj tečaj, pokazala je slikovito navevši da je izvoz izražen u eurima u prvoj polovini godine porastao za 16,1 posto, a u kunskom je iznosu taj rast iznosio 14,5 posto. Hrvatski izvoznici su, kazala je Tašler, na toj tečajnoj razlici u šest mjeseci izgubili, odnosno manje uprihodili, 384 milijuna kuna. “Naš je stav da bi izvozno usmjerena društva, odnosno netoizvoznici, trebali imati porezne i druge državne olakšice u svom redovitom poslovanju”, kazala je Tašler.

Izvoznicima najbolje možemo pomoći stvaranjem okvira za poslovanje, rekao je ministar

Možda ste propustili...