Novosti
VATROGASCI NA KONTINENTU ZAKINUTI

Naknada Istri i Dalmaciji,
a istoku Hrvatske ni lipe
Objavljeno 3. listopada, 2017.
Većina novca od šuma prikupi se u Slavoniji, a natrag ne stiže ništa

Zakonom o šumama predviđena je naknada za vatrogasnu djelatnost koju Hrvatske šume uredno ispunjavaju i redovito uplaćaju određeni iznos sredstava vatrogasnim zajednicama.

Iako bi se vatrogasna djelatnost trebala odnositi na cijelu Hrvatsku, pravo na sredstva HŠ-a imaju samo vatrogasne zajednice s područja krša. Naime, u Zakonu o vatrogastvu, čl. 47 stoji: “Javno poduzeće za gospodarenje šumama i šumskim zemljištem u Republici Hrvatskoj dužno je izdvajati 5 posto od ukupnih sredstava koja su prikupljena od naknade za korištenje opće korisnih funkcija šuma, a uplaćuju ih vatrogasnim zajednicama jedinice lokalne samouprave s područja krša, sukladno površinama pod šumom i šumskim zemljištem.”

Apsurd

Na temelju toga sva sredstva od općekorisnih funkcija šuma u Hrvatskoj primaju samo vatrogasne zajednice u Dalmaciji i Istri. Tajnik Vatrogasne zajednice VSŽ Krešimir Jelić upozorava da su Zakon o šumama i Zakon o vatrogastvu u suprotnosti, na štetu gotovo cijele Hrvatske. Najveći je apsurd, napominje, u tome što se većina sredstava od općekorisnih funkcija šuma prikupi u Vukovarsko-srijemskoj županiji, čiji vatrogasci od toga ne dobiju ni lipe.

- U Vukovarsko-srijemskoj županiji 1. rujna ove godine izbio je veliki požar između Otoka i Spačve, koji je gašen skoro cijeli dan uz pomoć vatrogasaca DVD-a Vrbanja, Nijemci, Soljani, Otok, Strošinci, JVP-a Vinkovci i Vukovar. Izgorjelo je 82 hektara mlade šume. Šteta je višemilijunska! A mi vatrogasci nećemo dobiti nikakvu naknadu za gorivo, popravak kamiona i uništenu opremu. Ako Dalmacija i Istra dobivaju šumsku naknadu za zaštitu šuma, zašto Slavonija ne može? Pravo za zaštitu šuma mora imati cijela Hrvatska - odlučan je Jelić.

Vukovarsko-srijemski vatrogasci sami iz svoje djelatnosti i od svojeg novca financiraju čuvanje šuma, a HŠ ostvaruju prihod od komercijalne djelatnosti.

Ravnomjeran razvoj

Diskriminirajuća je odredba prema kojoj pravo na protupožarnu zaštitu šuma imaju Dalmacija i Istra, a nema Slavonija. Jelić je s tim problemom upoznao i pučku pravobraniteljicu Loru Vidović, koja je početkom rujna boravila u Vukovarsko-srijemskoj županiji i s ciljem analize stanja na terenu razgovarala sa svima onima koji smatraju da su im ugrožena ili prekršena ljudska prava ili da su diskriminirani. Pravobraniteljica je bila zatečena i neugodno iznenađena načinom raspodjele sredstava za protupožarnu zaštitu šuma, a u pripremi je i izvješće za Sabor.

Iz Hrvatskih šuma postoje obećanja o sklapanju pojedinačnih ugovora direktno s vatrogasnim postrojbama, odnosno dobrovoljnim vatrogasnim društvima koja štite određeno šumsko područje, i to bi rješenje, smatraju slavonski vatrogasci, bilo pravedno. Dobivena sredstva utrošili bi u nabavu opreme kako bi mogli kvalitetno čuvati šumu i u svakom trenutku odgovoriti zadatku. Ali Zakon o vatrogastvu izričito govori da se taj prihod mora uplaćivati vatrogasnim zajednicama Istre i Dalmacije, i upravo je to glavni kamen spoticanja. Vukovarsko-srijemski vatrogasci podsjećaju na to da Ustav RH jasno kaže da je država dužna ravnomjerno razvijati sve svoje krajeve, i da ni jedan zakon ne može biti jači od Ustava.

Inače, vatrogasci u Istri su jako dobro opremljeni, imaju jako dobra vozila i odlično su organizirani, s profesionalnim i stručnim vodstvom. Na visokoj su europskoj razini i primjer su vatrogastva u Hrvatskoj. Dalmacija je za koju stepenicu niže, a Slavonija za njom osjetno zaostaje, dok se s Istrom uopće ne može ni mjeriti.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
U PROCEDURI NOVI ZAKON

“Sredstva iz naknade za OKFŠ od 2014. godine prikuplja i administrira Ministarstvo poljoprivrede. Hrvatske šume nemaju informaciju o tome koliko je sredstava u 2016. godini raspoređeno vatrogasnim zajednicama. Inače, što se tiče plaćanja vatrogasnim zajednicama na kršu ili na kontinentu, uplaćuje se prema važećem zakonu. Kako je prijedlog novog Zakona o šumama upravo u proceduri, za mogućnosti ugradbe pojedinih rješenja u novi zakon potrebno je upit poslati zakonodavnim tijelima”, odgovorili su na naš upit iz Uprave Hrvatskih šuma.

BORBA TRAJE VEĆ DVIJE GODINE

Na upit Glasa Slavonije iz Hrvatske vatrogasne zajednice su odgovorili da su nadležna tijela HVZ-a prije više od dvije godine raspravljala o navedenoj problematici te je donesen zaključak da se spomenuta naknada proširi na sve vatrogasne zajednice županije i da navedeno uđe u tekst prilikom prvih izmjena i dopuna Zakona o vatrogastvu. A kada će one ići u proceduru u odgovoru nije navedeno.

Možda ste propustili...