Novosti
POLITIČKA SCENA NA RUBU “JEDNOUMLJA”?

SDP alternativa samo po biračkom tijelu, politički i programski - više nije
Objavljeno 3. listopada, 2017.
Trenutačno ni jedna stranka nema snagu preuzeti liderstvo među oporbom

U Hrvatskoj se vlast u protekla dva i pol desetljeća prebacuje iz ruku HDZ-a do SDP-a i natrag, s tim što HDZ u pravilu uspijeva i ponoviti mandat, prije nego što izgubi izbore.

Danas, kao rijetko kada u posljednjih 20-ak godina, SDP je zakovan na 21 do 22,5 posto potpore birača, pa ni činjenica da je prema posljednjim objavama takvih istraživanja i HDZ-u nešto pao rejting vladajuće previše ne uzrujava. Razlika između njih je sada već redovito bar 10 posto i da su sada parlamentarni izbori, HDZ, unatoč Agrokoru i Todoriću za vratom, neprovođenju strukturnih reformi i tankoj saborskoj većini, vjerojatno ne bi imao većih problema formirati vladajuću koaliciju.

Ostali na 7 posto

Iako su u SDP-u ovih dana službeno zakopali unutarstranačku “ratnu sjekiru”, sve ono što je u protekla dva tjedna izrečeno od istaknutih pojedinaca te stranke sigurno nije zaboravljeno i nastavit će tinjati u nezadovoljnicima, ma koliko svi šutjeli o tome. To svjedoči da SDP zasad nema odgovor na razočaranje dijela svojih birača, koje se očituje u mjesečnim anketama o političkim preferencama. No, da su sutra ili za tjedan dana izbori, ni bilo koja druga politička opcija nema snagu nametnuti se kao alternativa biračima koji ne podupiru vladajuće, odnosno desnicu i desni centar, a prve sljedeće stranke na ljestvici popularnosti među biračima - Živi zid i Most - vrte se na oko 7 posto potpore.

Što kažu politički analitičari o takvoj situaciji, gotovo svojevrsnog političkog “jednoumlja” u zemlji, gdje je upitno koja se alternativa uopće nudi biračima? Prema riječima političkog analitičara Žarka Puhovskog, SDP sada kao stranka u stvarnosti nije alternativa vladajućima, ni po svom političkom, niti programskom potencijalu, ali su alternativna pozicija po biračkom tijelu. Kada je riječ o iskazanim nesnošljivostima unutar SDP-a, on smatra da će se one pojaviti na površini, i to relativno brzo.

- Bit će ponovno unutarnjeg zaoštravanja, pa i napuštanja stranke, bilo dobrovoljno ili pod pritiskom, ali to u biti neće utjecati na poziciju SDP-a. Kao što ni na poziciju HDZ-a nije utjecalo čak ni to što je ta stranka bila osuđena na sudu - rekao nam je Puhovski.

Dva problema

Stručnjak za odnose s javnošću i strateško komuniciranje Damir Jugo, dekan Edward Bernays Visoke škole za komunikacijski menadžment, kaže kako zaoštravanje unutar SDP-a ne može nestati nakon jedne sjednice Predsjedništva i Glavnog odbora.

- Iako smo svašta vidjeli u hrvatskoj politici, pa ne treba staviti ruku u vatru niti da se tu neće nešto slično dogoditi. No, problem SDP-a je što nije riječ samo o osobnim nesnošljivostima nego je činjenica da se Davor Bernardić nije nametnuo kao šef oporbe, jer da jest, bilo bi mu puno lakše zavladati svojom strankom. Ovako, nije iskoristio prostor koji čelnik oporbe ima, a niti posve zavladao strankom. Tako da on ima dva golema problema za koja trenutačno ne vidim rješenje - kaže Jugo.

Prema njegovom mišljenju, unatoč tome jedina alernativa vladajućima i dalje jest SDP, “jer trenutačno ne postoji druga.” Smatra kako sada imamo sličnu situaciju kao nakon što je Zoran Milanović postao premijer, onih šest do osam mjeseci koliko je tada trajao “svojevrstan cirkus u HDZ-u, kada su oni birali predsjednika nakon što su pod vodstvom Jadranke Kosor izgubili izbore.”

- Dokle god je ovakva situacija u SDP-u, gdje se gotovo na dnevnoj razini Bernardićev autoritet dovodi u pitanje, nitko neće shvatiti SDP, pogotovo ne građani, kao pravu alternativu. Ali je za njih, kao i za HDZ, trenutačno idealna situacija što mi do sljedećih parlamentarnih izbora imamo još puno vremena. Drugo, mislim da trenutačno Most ne koristi priliku koju ima. Otkad su otišli u oporbu, gotovo su nestali iz javnog prostora. Osim tu i tamo neke izolirane medijske i javne inicijative Bože Petrova ili Nikole Grmoje, nisu iskoristili prostor koji im praktički SDP nudi na pladnju - zaključuje Jugo.

Igor BOŠNJAK

Žarko Puhovski

politički analitičar

ZA SDP VAŽNIJI SKEJO ILI KELEMINEC NEGO BERNARDIĆ

Kako nam je rekao politički analitičar Žarko Puhovski, SDP zna da neće propasti jer oni imaju svojih 20 posto potpore birača, plus-minus, štogod da se dogodilo. “I za njih su puno važniji likovi poput Skeje ili Keleminca, nego Bernardića ili nekog drugog, jer čim se pojave takva dva, tri huškača, značajan dio birača bježi pod skute stranke za koju se, s pravom ili ne, a po mom sudu ne baš s pravom, ali ljudi tako misle, vjeruje da ih čuva od naleta desnih. Tako će SDP biti druga najjača stranka u Hrvatskoj, štogod da se dogodi, bili izbori sada ili za tri godine”, zaključuje Puhovski.

Damir Jugo

stručnjak za odnose s javnošću i strateško komuniciranje

REFLEKTORE BIH USMJERIO PREMA HNS-u

Damir Jugo kaže kako bi on, u situaciji gdje ne postoji konsolidirana oporba, što bi trebao biti SDP, a dijelom i Most koji se još nije priviknuo na oporbenu ulogu, reflektore usmjerio prema HNS-u. Jer oni, ističe, trenutačno neovisno o svom rejtingu, imaju u koaliciji puno važniju ulogu ukazivanja na pojedine probleme, koji se ne bi ni dovodili u pitanje da HNS-a nema u koaliciji. “Kada je riječ o SDP-u, uvijek je problem u ovakvim situacijama što ne postoji jasna alternativa onome čija se pozicija želi dovesti u pitanje. Pa tako sada nije bilo jasno je li to Peđa Grbin, Mirando Mrsić, Milanka Opačić, Ranko Ostojić ili netko peti. I Bernardić je na kraju doveo do toga da tema rasprave nije bila konstruktivna - tko bi ga mogao zamijeniti, nego destruktivna - koga bi se moglo izbaciti iz stranke. I u toj situaciji nitko od njih nije mogao profitirati”, zaključuje Jugo.

problem

BERNARDIĆ SE NIJE NAMETNUO KAO ŠEF OPORBE, A NI STRANKE

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana