Mozaik
JOŠ JEDAN USPJEH FILMA RAJKA GRLIĆA

“Ustav Republike Hrvatske”
trijumfirao na festivalu u Londonu
Objavljeno 2. listopada, 2017.
Nagrađen je za najbolji film, najbolji scenarij i najbolje glumačko ostvarenje

Jedan od najboljih filmskih ostvarenja hrvatske kinematografije film Rajka Grlića “Ustav Republike Hrvatske”, trijumfirao je na londonskom Raindance filmskom festivalu. Ova ljubavna priča o mržnji na vodećem festivalu nezavisnog filma u Velikoj Britaniji i Europi osvojila je nagradu za najbolji film, najbolji scenarij (Rajko Grlić i Ante Tomić) te najbolje glumačko ostvarenje (Nebojša Glogovac) koje je preuzeo Ante Tomić.

Time je “Ustav Republike Hrvatske” postao prvi film u četvrt stoljeća dugoj tradiciji Raindancea koji je uzeo sve tri glavne nagrade. U fokusu ovog festivala su nezavisni i nekonvencionalni filmovi, a moto ovogodišnjeg izdanja bio je “Discover. Be discovered”. Publika i stručni žiri očito su otkrili vrijednost filma koji se pita može li se netko uronjen u predrasude i mržnju pretvoriti u normalno ljudsko biće i može li netko takav ići i korak dalje i pokazati da je ispod ledene maske satkan od ljubavi. Tako i kritika objavljena na The Panopticu u povodu prikazivanja filma na Raindanceu kaže: “Zabavan, nježan i nevjerojatno relevantan, redatelj Rajko Grlić i scenarist Ante Tomić stvorili su moderno remek-djelo u životnom filmu”.

Od 1993. godine festival Raindance otkrio je neke od najznačajnijih autora današnjice. Britanske premijere na Raindance Film Festivalu su, između ostalih, imali filmovi poput “Pulp Fiction”, “Memento”, “The Blair witch project”, te mnogi drugi. Festival je službeno priznat od strane Academy of Motion Picture Arts and Sciences USA, British Academy of Film and Television Arts i British Independent Film Awardsa. Ove su godine među nagrađenima redatelji Zachary Cotler i Magdalena Zyzak za film “Maya Dardel”, dok je “In Another Life” Jasona Wingarda proglašen najboljim dugometražnim filmom iz Velike Britanije. Guy Ritchie primio je drugu Raindance Auteur Award za svoja postignuća u filmu i doprinosu filmskoj industriji.

“Ustav Republike Hrvatske” tako je do sada dobio 26 nagrada od svoje međunarodne premijere u Montrealu 2016., gdje je nagrađen prestižnom Grand Prize of the Americas. Uslijedio je niz predstavljanja i nagrada na festivalima diljem svijeta: na Međunarodnom filmskom festivalu u Santa Barbari film je nagrađen nagradom Jeffrey C. Barbakow za najbolji međunarodni dugometražni igrani film, na European Film Festivalu u Lecceu dobio je nagradu za najbolji scenarij, najboljeg glumca (Nebojša Glogovac) te nagradu publike; potom na Međunarodnom filmskom festivalu u Milanu nagrađeni su glumci Ksenija Marinković i Dejan Aćimović, a na Pulskom filmskom festivalu uzeo je četiri Zlatne Arene i nagradu Fedora europske filmske kritike. “Ustav Republike Hrvatske” također je nominiran i za europskog Oscara kojeg dodjeljuje Europska filmska akademija.

Autorsku ekipu filma zaslužnu za njegov uspjeh čine scenarist Ante Tomić, koji scenarij potpisuje zajedno s Rajkom Grlićem. U glavnim ulogama u filmu pojavljuju se Nebojša Glogovac, Ksenija Marinković, Dejan Aćimović te Božidar Smiljanić. Produkciju potpisuju Interfilm iz Zagreba, Hrvatska radiotelevizija, In Film Prag, Revolution Skopje, Sever&Sever Ljubljana i Film&Music Entertainment London. Film su sufinancirali Hrvatski audiovizualni centar, Češki filmski fond, Agencija za film Republike Makedonije i Filmski centar Slovenije, uz podršku programa Kreativna Europa – MEDIA Europske unije i europskog fonda za koprodukcije Eurimages. T.K.

prvi put

DA JE HRVATSKI FILM ODNIO TRI NAGRADE

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

HRABRI NAŠIČANI USPELI SE NA MONT BLANC

Mont Blanc san je za mnoge planinare, a za nas je postao stvarnost

2

HUGH JACKMAN NA TORONTO FILM FESTIVALU

Snimajući film upoznao sam svijet politike i ne želim mu niti primirisati

3

TURNEJOM EXPERIENCE + INNOCENCE UPRAVO OBILAZE EUROPU

U2 i četvrt stoljeća redefiniranja rock-koncerata