Kultura
FILOZOFSKI FAKULTET OSIJEK

Predstavljen "Jezik između redaka - Zbornik studentskih radova iz kolegija pragmalingvistike"
Objavljeno 3. listopada, 2017.
Sadržaj knjige podijeljen je u pet cjelina. Unatoč raznolikosti, svi su radovi nastajali prema jedinstvenom konceptu

Jezik između redaka: zbornik studentskih radova iz kolegija Pragmalingvistika zajednički je pothvat skupine od 14 studenata jednopredmetnog i dvopredmetnog Diplomskog studija hrvatskog jezika i književnosti, koji su u zimskom semestru akdemske godine 2016./2017. slušali Pragmalingvistiku.

Knjiga je predstavljena prvog dana nastave, u ponedjeljak, 2. listopada u svečanoj dvorani Filozofskog fakulteta Osijek, pred brojnim profesorima, studentima, ali i brucošima Odsjeka za hrvatski jezik i književnost. Sadržaj knjige podijeljen je u pet cjelina. Prvi je dio "Pragmatika svakodnevice", drugi "Jezik u glasilima", treći dio predstavlja istraživanja u umjetnom ili umjetničkom jeziku, četvrti dio prikazuje istraživanja vezana iz komunikacijske vještine u obrazovanju, a posljednji, peti dio, prikazuje istraživanja u vezi s hrvatskom političkom kulturom. U 14 radova propituje se jezik kao sredstvo usmjereno na ostvarivanje zadanih ciljeva, postizanje uspjeha te pridobivanje medijske, političke, književne i navijačke publike za svoju korist. Unatoč raznolikosti, svi su radovi nastajali prema jedinstvenom konceptu. Kako stoji u predgovoru, određeni teorijski okvir iz područja permalingvistike trebalo je primijeniti pri opisivanju jezične građe prikupljene u radijskim i televizijskim emisijama, novinama, na portalima, na nastavi u srednjim školama i fakultetima, nogometnim stadionima, u književnim djelima, ali i Hrvatskom saboru. U pojedinim se interpretativnim dijelovima može primijetiti i utjecaj sadržaja drugih studija koji su autori upisali, poput filozofije ili studija prevođenja.

Svih 14 radova koji su uvršteni u zbornik prvotno su usmeno izloženi na seminarskoj nastavi, a pisani su tekstovi naknadno dorađivani i ujednačavani. Za osmišljavanje, stvaranje i tiskanje Zbornika zaslužan je izv. prof. dr. sc. Branko Kuna, glavni urednik knjige.

- Zbornik predstavljamo brucošima tako da se izravno mogu uvjeriti u ono što se stvara, proizvodi na fakultetu. Zbornik je praktično čitava produkcija jedne godine. Svi radovi u knjizi pripadaju užem području pragmalingvistike, dakle znanosti o jeziku, koja je usmjerena isključivo na uporabu jezika. Pragmalingvistiku zanimaju dodatna značenja koja se nalaze u izgovorenom ili napisanom tekstu. Svi su radovi imali istraživački dio, a moram priznati da su jako dobro i lijepo pokazali da između izgovorenog ili napisanog i iskomuniciranog, postoji velika razlika – objašnjava izv. prof. dr. sc. Branko Kuna dodavši kako je uz radove, i sve ostalo što se tiče Zbornika napravljeno na Filozofskom fakultetu; od grafičkog prijeloma, naslovnice, korekture, prijevoda sažetaka na engleski jezik... Bruno Dronjić, apsolvent nastavničkog smjera Filozofije i hrvatskog jezika i književnosti, autor je rada "Politička korektnost u govoru intelektualca – na razmeđu hegemonije i slobode govora".

- Rad je podijeljen u dva dijela. U prvom sam dijelu ponudio teorijski podlogu i obrazoloženje navedenih termina, slobode govora, hegemonije i političke korektnosti, a koje sam pak putem analize jedne političke emisije na HRT-u pokušao utvrditi i ujedno navedenim upozorio na osobitosti političke korektnosti u govoru intelektualca na hrvatskoj televeziji i u hrvatskom društvu. Zaključio sam da nema poštovanja dosljednosti, da je govor više zasićen diskontinuitetima nego nekim dosljednim slijedom. Ima i politički korektnih i politički nekorektnih izraza – rekao je Bruno. Zbornik će biti dostupan u knjižnicama svih filozofskih fakulteta pri sveučilištima diljem Hrvatske, u GISKO-u i NSK-u.

Jasenka PEJAKOVIĆ

Pragmalingvistika

DODATNA ZNAČENJA KOJA SE NALAZE U TEKSTU

Možda ste propustili...

POKAZALI VIRTUOZNOST SVIRANJA I STEČENA TEORIJSKA ZNANJA

Učenici Glazbene škole Milka Kelemena osvojili niz vrijednih nagrada

SPOT “VOLJENO MOJE” ANTONIJE BUDANO

Težina i istinska ljepota majčinstva

Najčitanije iz rubrike