Regija
SLOVAČKI CENTAR ZA KULTURU NAŠICE

Izložba “Zidne kuharice” postavljena i u Slovačkoj
Objavljeno 2. listopada, 2017.

NAŠICE - U Muzeju kulture Hrvata u Slovačkoj, u Devinskom Novom Selu, pokraj Bratislave, otvorena je gostujuća izložba pod nazivom “Zidne kuharice – likovni izričaj naših baka”, Slovačkog centra za kulturu Našice. Riječ je o etnografskoj građi koja je prikupljena tijekom jednogodišnjeg terenskog istraživanja u hrvatskim mjestima u kojima žive Slovaci, koja je premijerno bila postavljena u kolovozu u Zavičajnom muzeju Našice, a u povodu obilježavanja 25. obljetnice Saveza Slovaka u Hrvatskoj. Istraživanje je provedeno u suradnji s maticama slovačkim, bilo je obuhvaćeno 16 lokaliteta i ukupno su evidentirane 303 zidne kuharice. Na izložbi je na 19 panela prezentiran tekstualno i ilustracijski prikupljen i obrađen materijal.

Nakon našičke premijere, izložba je gostovala i u Rijeci u sklopu manifestacije Dani slovačke kulture u organizaciji Matice slovačke iz Rijeke.

Gostovanje ove izložbe u Slovačkoj zajedno su organizirali Slovački centar za kulturu Našice i Muzej kulture Hrvata u Slovačkoj, a bit će postavljena do kraja listopada. Na otvorenju izložbe bile su autorice, muzeologinja Tatjana Buha i etnologinja Sandra Kralj Vukšić iz Slovačkog centra za kulturu Našice te predstavnica Saveza Slovaka Helena Paulić. S.F.

Možda ste propustili...

PRIJAVE ZA UPISE U VINKOVAČKE SREDNJE ŠKOLE DO 26. LIPNJA

Novim srednjoškolcima 1108 mjesta

U VUKOVARU PREDSTAVLJEN NOVI PROJEKT

Uskoro počinje socijalizacija mladeži

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ORAHOVICA POTVRDILA STATUS GRADA DVOJKI

Obitelj Filipović nakon trojki dobila blizance

2

CESTOVNE INVESTICIJE U BARANJI

Gradi se i rekonstruira niz važnih prometnica

3

DEFINIRANJE POSEBNOSTI GRADA HEROJA

Hoće li zakon ispuniti očekivanja Vukovaraca?