Regija
ALKOHOL - JEDINA IMOVINA PAN TRGOVINE

Radnici se mogu namiriti
jedino s 266.600 litara rakije
Objavljeno 3. listopada, 2017.
Ona četiri godine traži kupca, a radnici potražuju 5,8 milijuna kuna. Najviše je jabukovače, ali ima i kruškovače, lozovače, breskve...

ĐAKOVO/SLAVONSKI BROD - Dok imovina stečajnog dužnika đakovačkog PAN Trgoprometa “ne može dočekati” donošenje Odluke o unovčenju kojom bi se krenulo u njezinu prodaju, jer za kupnju, pa i zakup 79 nekretnina po Đakovu, Slavonskom Brodu i okolnim selima vlada od početka postupka znatan interes, u stečaju druge tvrtke iz PAN-ove grupacije – PAN Trgovine, više od četiri godine, od siječnja 2013., muku muče kako prodati jedinu imovinu u tom stečajnom postupku – čak 266.600 litara rakije.

Bačve alkohola

Pan Trgovina djelovala je u poslovnim prostorima PAN Trgoprometa, kao zakupac, i zato na sebi u trenutku otvaranja stečaja nije imala ništa od imovine, osim jedine pokretnine - bačava i bačava alkohola... Tu nesvakidašnju i veliku imovinu prodaje već treći zaredom stečajni upravitelj Zoran Subotić, koji ju je, prema odluci Skupštine vjerovnika od 6. lipnja, poslao na šestu prodaju prikupljanjem pisanih ponuda čiji je rok za dostavljanje 23. listopada, do 14 sati. I Subotić priznaje da za svog upraviteljskog staža nikada do sada nije prodavao takvu stečajnu masu. “Rakiji u stečaju” početna cijena sada je 2.560.000 kuna, bez PDV-a. Usporedbe radi, na prvoj dražbi početna cijena bila joj je oko deset milijuna kuna. Od tada do danas bilo je upita, no nijedan nije rezultirao prodajom. Ili je interes u konačnici izostao ili je sve ostalo samo na početnim upitima ili su zainteresirani ponudili prenisku cijenu.

- Sada ima nekih upita iz Slovačke, preko posrednika. Mislim da su posrijedi trgovci iz te zemlje. Uzeli su uzorke. Od dražbe do dražbe cijena je svaki put 20 posto niža. Bio je dosad iskazan interes za rakiju za cijenu od 1,6 milijuna kuna, no takva ponuda je odbijena jer je to premalo za tolike količine - kaže Subotić. Domaćim tvornicama, kupcima..., to je očito prekrupan zalogaj, i količinski i financijski. Tu je i pitanje nemalih trošarina, pa iskazana početna cijena nije konačan iznos. Rakija je sada na trošarinskom skladištu u Slavonskom Brodu.

Mora u paketu

Kupac je uz ponuđenu cijenu dužan platiti trošarinu, odnosno izmjestiti kupljene količine na svoje trošarinsko skladište o svom trošku. Brodsko trošarinsko skladište tako je već godinama puno brojnim plastičnim bačvama, inoks-tankovima i bocama punima alkoholnih destilata raznih koncentracija. Osim 870 litara špirita, ostatak od gotovo 266.000 litara su voćne rakije. Najviše je jabukovače – 133.890 litara, ima i kruškovače, lozovače, rakije od višnje, breskve... Iako je riječ o golemim količinama alkohola, Subotić kaže kako on u prodaju mora ići u paketu.

– Takva je odluka Skupštine vjerovnika. Djelomične količine mogle bi ići samo u slučaju ozbiljne, konkretne ponude i da se ponudi prihvatljiva cijena - dodaje Subotić. No, parcijalna prodaja rakije, dodaje, iziskivala bi, dakako, pretakanje, mjerenja, potrebna je ambalaža kupca i drugo, a sve to značilo bi i veće troškove.

Bilo kako bilo, prodala se ta rakija u cijelosti ili dio po dio, isključivo o njoj, kao jedinoj imovini u stečaju PAN Trgovine, ovisi isplata potraživanja 343 radnika, vjerovnika prvog višeg isplatnog reda, koji na ime plaća i drugih prava iz radnog odnosa potražuju 5,88 milijuna kuna. Radnici su dosad jedino dobili tri plaće koje im je isplatila Agencija za osiguranje radničkih potraživanja u slučaju stečaja poslodavca i od tada ništa. Tražbine drugog višeg isplatnog reda utvrđene su u visini od 92.628.021 kuna, a najveća tražbina potraživanje je PAN Trgoprometa, također u stečaju, s osnova zakupnine i drugog u iznosu od 51.305.000 kuna. Tražbina RH - Ministarstva financija, utvrđena je u iznosu od 12,09 milijuna kuna. Tako i radnici, i država, i drugi vjerovnici u namirenju svojih potraživanja ovise o voćnim rakijama koje nikako da zagolicaju nosnice i grlo kupca, ne ostavljajući stečajnom postupku u traženju kupca nikakvu drugu opciju nego – potpunu trezvenost.

Suzana ŽUPAN
Direktnim ponudama pred kupce

Za komentar ovog nesvakidašnjeg stečaja, nesvakidašnje stečajne mase, zamolili smo predsjednika Udruge stečajnih upravitelja Ivana Rudea, dugogodišnjeg stečajnog upravitelja iz Šibenika za kojim su brojni u javnosti eksponirani stečajevi. “Nisam nikada do sada imao stečaj s takvom imovinom. Da, specifično je. Rekao bih - tekuća pokretnina. S obzirom na to da se ta rakija prodaje još od 2013., očito da naše tržište nema interesa za nešto takvo u takvim enormnim količinama. Ono je najbolji odgovor na sve. Stečajni upravitelj dobro radi svoj posao, no tržište šteka, ono je najbolji indikator stanja i kretanja roba, cijena, ponude, potražnje. Ono je dosad očito negiralo ponuđene cijene. Ako ne ide kod nas, takvu robu i u toj količini treba ponuditi vani, kroz direktne ponude velikim europskim kupcima. To bi možda moglo biti rješenje da se ta rakija proda. Ja bih napravio taj korak. S obzirom na to da ima interesa iz Slovačke, očito su oni to već preko Interneta ponudili, a posrednici sve prate i dojavljuju zainteresiranima” , kaže Rude.

Litru po litru prodajte

“Ha, nadam se. Valjda će ju do moje 70. godine prodati. Ne može nestati. Znam se zezati pa reći: da smo ju prodavali litru po litru na korzu, već bi se prodala”, kaže u gorkoj šali jedna od sada već bivših radnica PAN Trgovine. Kaže, ona je jedna od 15 radnika koji nisu htjeli potpisati sporazumni otkaz, na što ih je bivša uprava nagovarala. “Nisam htjela iz principa, dala sam 15 godina života toj tvrtki i da sada potpišem sporazumni! Svi su znali što se radi s tvrtkom, da se imovina prebacuje na druga poduzeća, a nitko nije reagirao. I sada imamo da je jedina imovina rakija. U međuvremenu je preminuo i naš sindikalni povjerenik, pa je i tu stalo. Da, pratimo što je s tom rakijom, da je prodana, već bi cijelo Đakovo znalo. Neka ju prodaju bar po kunu. Pa, kunu po kunu... Srce me boli kada prođem korzom i vidim te prazne izloge trgovina u kojima smo radili”, kaže bivša “panovka”.

Možda ste propustili...

CESTA MAĐARSKA - BELI MANASTIR

Obavljeno približno 50 posto zemljanih radova

OPĆINA VILJEVO PLANIRA GRADNJU

Srijemski kulturni centar u Ivanovu

ZA DJECU OD 3 DO 11 GODINA

Otvara se Šumski pedagoški centar

Najčitanije iz rubrike