Sport
MIHOLJSKA REGATA

Nedjeljna veslačka revija u znaku Iktusa
Objavljeno 1. listopada, 2017.

I na kraju ove natjecateljske sezone Veslački klub Iktus priredio je u nedjelju na Dravi kod Osijeka tradicionalnu regatu kojom je obilježen crkveni god Župe sv. Mihovila, kojoj pripada klupski dom. Obilježen je crkveni god, ali i još jedan završetak uspješne sezone članova Iktusa, koji su u 2017. u klub donijeli niz medalja s domaćih i međunarodnih natjecanja. Prvi put u povijesti u klub je stiglo i europsko (Grgić) i svjetsko juniorsko zlato (braća Lončarić).

Miholjska regata 2017. opravdala je očekivanja, okupilo se oko 250 natjecatelja iz Hrvatske, Srbije, Slovenije i Mađarske. Društvo je bilo brojno i kvalitetno, a gledatelji su moglo uživati u dobrim utrkama.

Nade uzele zlata

A na programu je bila 21. utrka za sve uzraste, od kadeta do veterana. Najuspješniji su, dakako, bili domaćini, i to ne samo zato što su bili i brojčano nadmoćniji od ostalih. Ponovo se vidjelo da osječki “narančasti” imaju snažan veslački kadar, novi val koji dolazi stalno pokazuje napredak te je opravdao očekivanja i na kraju uzeo šest zlatnih medalja. Jednu je u Osijeku ostavio i srebrni olimpijac iz Londona David Šain.

Sunčan jesenski dan, dobra veslačka revija, puno gledatelja na Promenadi, na vodi Lončarići, Šain, Grgić, Aria..., tradicionalna osječka regata uza sve to nije mogla biti loša. Prve su na Dravu izišle kadetkinje, Miholjsku regatu otvorio je ženski samac. I odmah u prvoj utrci zlato za Iktus, a osvojila ga je Luna Keretić. Nestrpljivo se čekao dvojac bez kormilara i nastup najboljih juniora svijeta - Antona i Patrika Lončarića, ali, na žalost, ta utrka nije održana jer na megdan Lončarićima nitko nije došao. No blizanci su sjeli u “četverac bez” i s kolegom Ivanom-Antom Grgićem te Markom Ižom ostavili konkurenciju daleko iza sebe. Aria Cvitanović potvrdila je potencijal i slavila u utrci samaca u kojoj su veslale juniorke i seniorke. Osječani su s guštom popratili i samac seniora, u kojem je David Šain prvi prošao ciljem kod Iktusa. David je iza sebe ostavio rivala iz Vukovara, sjajnog Matu Brandta.

Stanka zbog Carmen

Nešto nakon 13 sati utrka je nakratko prekinuta. Dravom je prošla “najbrojnija posada”, pod imenom Carmen, pa su se veslački čamci pred tom grdosijom morali povući. Riječ je o kruzeru na kojem uživaju boljestojeći europski umirovljenici, koji su jučer ujutro uplovili u Osijek, a oko 13.30 napustili Putničko pristanište Galija i nakratko zaustavili veslanje na Miholjskoj regati. Nakon stanke i odlaska Carmen regata je nastavljena, Aria je zlatu u samcu među juniorkama/seniorkama dodala najsjajnije odličje u juniorskom dvojcu na pariće, koje je osvojila s kolegicom iz Vojvodine Anom Miković. Iktusov kadetski dvojac na pariće Ivan Iža/Borna Mršić bio je srebrni, odmah iza splitskog Gusara, a za kraj je ostavljeno ono najbolje - utrka osmeraca. Na startu su se našla samo dva, mariborski i osječki, a “kraljevsku” veslačku disciplinu osvojili su “iktusovci”: braća Lončarić, Grgić, Vedran Steiner, Marko Iža, Leon Jug, Luka Jović, Luka Rade i kormilar Marin Kovač.

Zavjesa na Miholjsku regatu 2017. spuštena je nakon utrke starijih Iktusovih članova, koji su ove godine nastupili na Svjetskom vetranskom prvenstvu na Bledu, u dvojcima su snage odmjerili Mirela Iža i Ana Sanseović te Branimira Pekić i Mario Staščik.

Ivana LIOVIĆ
VESLAČI

Samac, seniori: 1. David Šain (Iktus), 2. Mato Brandt (Vukovar); četverac na pariće, kadeti: 1. Iktus (I. Iža, Mršić, Peljušić, Dubrović), 4. Vukovar; četverac na pariće kadeta: 1. Vukovar (Raguž, Drobac, Vulić, Sekulić) 3. Iktus 3, 4. Iktus 2; samac (j): 1. Macuh (Maribor), 2. Lovro Rado (Iktus); dvojac na pariće (j): Danubius, 3. Vukovar; dvojac na pariće, m. juniori: 1. Danubius, 4. Iktus (Jović/Nagy); samac, m. juniori: 1. Toni Carev (Kaštela); četverac na pariće (j): 1. Kaštela, 3. Iktus (Jović, Kovač, Nagy, Škojo), 5. Vukovar; četevrac bez kormilara, m. juniori: 1. Iktus (Grgić, braća Lončarić, M. Iža), 5. Vukovar; dvojac na pariće, kadeti: 1. Gusar, 2. Iktus (I. Iža i Mršić), 6. Vukovar; dvojac na pariće, kadeti: 1. Kaštela, 2. Vukovar, 4. Iktus, 5. Vukovar; osmerac, juniori: 1. Iktus, 2. Maribor

VESLAČICE

Samac, kadetkinje: 1. Luna Keretić (Iktus), 5. Antonija Kukuruz (Vukovar), 6. Dora Balić (Baranja); samac, kad. druga utrka: 1. Kiss Cserne (Szolnok), 4. Ines Markulak (Iktus); samac, juniorke/seniorke: 1. Aria Cvitanović (Iktus); četverac na pariće, juniorke i ml. juniorke: 1. Maribor; dvojac na pariće, juniorke/seniorke: 1. Cvitanović i Miković (Iktus/Palić), 4. Vukovar (Marijana i Katarina Bataković); samac, ml. juniorke: 1. Maura Mrduljaš (Gusar), 4. Mirna Gujčić (Baranja); samac, ml. juniorke: 1. Tina Paar (Maribor), 3. Agata Vrančić (Vukovar), 5. Hana Periškić (Baranja); četverac na pariće, kadetkinje: 1. Szolnok, 3. Iktus, 4. Vukovar, 6. Iktus/Baranja

Na tradicionalnoj osječkoj regati skupilo se brojno i vrlo kvalitetno društvo, pa su gledatelji, koji su se u velikom broju okupili na Promenadi, mogli uživati u vrlo dobrom veslanju

doviđenja do 2018.

GOSTI SU BILI ZADOVOLJNI REGATOM U OSIJEKU

Možda ste propustili...

MOSKVA U CRVENO-BIJELIM POLJIMA

U Gradu je samo igrala Hrvatska

MALONOGOMETNI TURNIR TENJA 2018. UZ OSJEČKO

Nakon kiše, odgoda zbog bijelo-plavih

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana