Ekonomija
PREDVIĐANJA FAO-A

Poljoprivrednici će do 2050. godine morati udvostručiti održivu proizvodnju hrane
Objavljeno 2. listopada, 2017.

S porastom broja stanovnika u svijetu smanjuje se količina poljoprivrednog zemljišta raspoloživog po stanovniku. Zbog toga će, prema predviđanjima Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO), poljoprivrednici do 2050. godine morati održivo proizvoditi oko 50 posto više proizvoda za prehranu svjetskog stanovništva. Održiva poljoprivreda u najjednostavnijem smislu, je proizvodnja hrane gdje se koriste poljoprivredne tehnike koje štite okoliš, javno zdravstvo, ljudsku zajednicu i poštuju principi dobrobiti životinja odnosno ovaj oblik poljoprivrede omogućuje proizvodnju zdrave hrane, bez ugrožavanja proizvodnih resursa za buduće generacije i ostavlja mogućnost da oni učine isto.

Da bi ta formula u budućnosti funkcionirala, u poljoprivredi će biti potrebne zaštita usjeva i tehničke inovacije koje moraju biti ekološki prihvatljive u najvećoj mogućoj mjeri.

Kako bi se to ostvarilo, Bosch i Bayer udružili su snage te će u okviru trogodišnjeg istraživačkog partnerstva te tvrtke razviti pametnu tehnologiju prskanja, koja povećava učinkovitost uporabe pesticida.

“Uz pametnu tehnologiju prskanja korov se s polja uklanja na održiv način. Time se čuva urod i štiti okoliš”, izjavio je Markus Heyn, član upravnog odbora tvrtke Bosch.

Taj će istraživački koncept biti predstavljen na ovogodišnjem specijaliziranom sajmu Agritec Prskanje i očuvanje. Usjevi, kao što su kukuruz i pšenica, na poljima se s korovom bore za vodu, hranjive tvari i mjesto pod suncem.

Žetve lošije

Zbog toga su žetve lošije. Uporaba herbicida u velikim razmjerima danas je obično jedino rješenje za učinkovitu borbu protiv tih nepoželjnih biljaka, iako korov na polju ne raste uvijek ravnomjerno. Kao posljedica toga usjevi i obradiva tla također se prskaju pesticidima, a to može biti štetno za okoliš.

“Zajedno s Boschem želimo ostvariti nova dostignuća kombiniranjem različitih tehnologija. Naš je cilj uporaba herbicida samo na mjestima gdje su zaista potrebni”, rekao je Tobias Menne, voditelj odjela za digitalizaciju poljoprivrede u Bayeru.

Korov je teško identificirati, osobito u ranoj fazi njegova rasta. Nova pametna tehnologija prskanja s pomoću senzora kamere može razlikovati usjeve od korova te uz primjenu posebne tehnologije primjene pesticide ciljano prska po korovu, čime se smanjuje utjecaj na okoliš.

“Pametnom tehnologijom prskanja donosimo više inteligencije na polja”, izjavio je Johannes-Jörg Rüger, voditelj Boscheve jedinice za gospodarska i terenska vozila.

Od prethodnih sustava dostupnih na tržištu razlikuje se po tome što oni osiguravaju samo “otkrivanje zelenila”, ali ne mogu razlikovati usjeve od korova.

Borba protiv korova

“Pametna tehnologija prskanja velik je korak u borbi protiv korova”, rekao je Björn Kiepe, voditelj jedinice za agronomiju u Bayerovu odjelu za digitalizaciju poljoprivrede. “Kombiniramo modernu tehnologiju identifikacije korova s mogućnošću primjene različitih aktivnih tvari ovisno o zahtjevima situacije. Taj je postupak vrlo precizan, uz prostornu razlučivost znatno manju od jednog metra. To poljoprivrednicima još više olakšava primjenu održive zaštite usjeva,” Najvažnije je to što sustav uzima u obzir prethodna tretiranja, interakciju različitih aktivnih tvari i najbolju moguću razinu učinkovitosti upotrebljavanih herbicida da bi se spriječio razvoj otpornosti korova. Glavna su fokusna područja u Boshevu istraživanju visokoučinkovita tehnologija senzora, inteligentni postupci analize i sustav za selektivno prskanje.

Zdenka RUPČIĆ

Pametnom tehnologijom prskanja donijet će se više inteligencije na polja

Možda ste propustili...

PADA POTRAŽNJA ZA KEMIJSKIM PROIZVODIMA

Njemačka kemijska industrija je na dnu

OD POČETKA TRAVNJA DO KRAJA LISTOPADA PLANIRANO OKO 758.000 LETOVA

Španjolski avioprijevoznici povećavaju kapacitete

Najčitanije iz rubrike