Regija
12. TOVARNIČKI JESENSKI FESTIVAL

Bundeva iz Kozarca teška čak 660 kg!
Objavljeno 2. listopada, 2017.

Najtežu bundevu u Hrvata, tešku čak 660 kilograma, uzgojio je Ivica Ribarić iz baranjskog mjesta Kozarac. Natjecanje je održano u Tovarniku u sklopu 12. Tovarničkog jesenskog festivala. Ribarićeva bundeva premoćno je pobijedila, ostavivši iza sebe bundeve Krunoslava Pejića iz Lovasa (440 kg) i Zvonimira Tišnera iz Nove Subocke kod Novske (380 kg).

Bundeva iz Kozarca bila je atrakcija festivala, a Ribarić, koji je pobijedio i prošle godine, zadovoljno je primao čestitke suparnika. Progovorio je o svojoj ljubavi prema bundevama, odavši nam tajnu da to nije jeftin “sport”.

- Deset godina uzgajam bundeve, a natječem se posljednje tri. Prve godine bio sam drugi, a prošle i ove godine osvojio sam prvo mjesto - kaže Ribarić, kojem za uzgoj bundeva treba puno vremena, gotovo 24 sata. “Ova kraljica od 660 kilograma stara je 100 dana i rasla je na površini od 90 kvadrata te je imala oko 500 listova, a svaki list korijen. Prvo sam sjeme stavio u kalić, 20. travnja sam je posadio, a bundeva se sama oprašila 20. lipnja. Postoji tehnika kojom se uzgajaju divovske bundeve, pri čemu se troši oko 400 litara vode dnevno! Na vrhuncu rasta rasla je do 19 kilograma dnevno”, rekao je Ribarić, dodavši kako su ulaganja u bundevu bila oko četiri tisuće kuna, a sjeme “Paton” dobio je iz Engleske, gdje je njezina “majka” težila čak 970 kilograma!

Održano je i natjecanje za najdulju tikvu, a prvo mjesto osvojio je Đorđe Vukadinović iz mjesta Jarak (Srbija) s bundevom duljine 271 centimetar. Drugi je bio Dušan Jankov iz mjesta Čurug (Srbija) s duljinom od 269 cm, a treći Krunoslav Pejić iz Lovasa s duljinom od 253 cm.

- Ove smo godine srušili rekord po broju izlagača i posjetitelja, a bit će još bolje dogodine - poručila je Ruža Veselčić-Šijaković, načelnica Općine Tovarnik.

Brojni posjetitelji Tovarničkog jesenskog festivala mogli su kušati grah koji se kuhao u velikom kotlu i bika s ražnja. Priređen je i bogat kulturno-umjetnički program, u kojem su nastupila kulturno-umjetnička društva Bać Roka i Did Tunja. Održana je i modna revija Udruge “Vrijedne ruke”, a na kraju je veliki koncert imala Colonia.

Mario KOKAJ
GRAHIJADA I PEKMEZIJADA

U Tovarniku je održana i 3. Grahijada, gdje je svaka ekipa imala svoj recept. Prosudbeno povjerenstvo ocjenjivalo je vizualni izgled, boju, gustoću, okus i aromu te harmoniju i kakvoću mesa. Prvo mjesto osvojio je OPG Miodrag Hinić Tovarnik, drugo KUD “Matija Gubec” Ilača, a treće Teniski klub “Tovarnik”.

Održano je i natjecanje u kuhanju pekmeza - Pekmezijada. Ove godine drugo mjesto podijelile su Udruga žena Tovarnik i OPG Zvonko Anđelić Tovarnik, a prvo mjesto osvojile su Ilačanke s 96 bodova od mogućih 100.

Možda ste propustili...

NA 32. GODINU VOJNE AKCIJE U ĐAKOVU

Spomen-obilježje Trbari i suborcima

DUBRAVKO KLARIĆ U ZAVODU ZA JAVNO ZDRAVSTVO VPŽ-A

Knjiga o sredstvima ovisnosti

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DESECI TISUĆA EURA U APOENIMA OD 10 I 20 €

Umjesto na medeni mjesec, u ukrupnjavanje svadbenog dara

2

IZDVAJA SE IZ SUSTAVA DOMA ZDRAVLJA

Sanitet prelazi Zavodu za hitnu medicinu VSŽ-a

3

RADOVI SE BLIŽE KRAJU

Asfaltirane staze i na novom dijelu groblja