Sport
SVJETSKO GIMNASTIČKO PRVENSTVO

Hrvati kreću na mitskom mjestu za gimnastiku
Objavljeno 2. listopada, 2017.

Kvalifikacijama u muškoj konkurenciji danas počinje Svjetsko gimnastičko prvenstvo u gradu koji je ispisao jednu od najpoznatijih gimnastičkih priča uopće. Kanadski Montreal, naime, bio je domaćin Olimpijskih igara 1976. godine. Upravo na tim igrama legendarna rumunjska gimnastičarka, tada 14-godišnja Nadia Comaneci, izvodeći vježbu na dvovisinskim ručama prvi put je zaradila - čistu desetku. Njezina kasnija ocjena zbunila je u prvome redu suce, a kasnije i gledatelje. Naime, semafor je pokazao ocjenu 1.0, jer nije tada mogao uopće pokazivati dvoznamenkastu ocjenu. Danas, 41 godinu kasnije, ocjene su zahvaljujući novim pravilima sve dvoznamenkaste. Osim čistoće vježbe itekako se gleda njezina težina izvedbe, odnosno težina elemenata koji su ubačeni u vježbu. Montreal vječno pamti Nadia Comaneci i kompletna svjetska gimnastika, a vjerujemo da će ostati u lijepoj uspomeni i za šestero hrvatskih predstavnika. Danas će se na podiju naći njih petorica. Robert Seligman, Filip Ude i Jakov Vlahek nastupit će na konju s hvataljkama, a Tin Srbić i Anton Kovačević na preči. Kvalifikacije će se produljiti na dva dana nakon kojih ćemo znati imena osmorice finalista na svakoj spravi. U srijedu su kvalifikacije za žene gdje će nastupiti Ana Đerek. Svi oni već su osjetili duh vremena iz 1976. Naime, natjecanje se održava u velikoj dvorani sagrađenoj upravo za potrebe Olimpijskih igara.

- Bit će to najveća dvorana u kojoj smo se natjecali, s više od 60 tisuća mjesta. Danas je to hokejaška dvorana (koristi je NHL momčad Montreal Canadiens), čak i postoje tragovi u njoj otopljenog leda - pričao je Vladimir Mađarević, predsjednik tehničke komisije HGS-a.

S dosta problema odrađen je i podij trening.

- FIG-a je odlučila skratiti podij trening s pola sata po državi na samo devet minuta. Pa su svi gimnastičari imali toliko vremena odraditi vježbu kao na natjecanju. Na konju s hvataljkama tako od 250 gimnastičara samo su dvojica uspjela odraditi vježbu u cijelosti pa sada iz dosta zemalja pišu protestna pisma. No, to je iza nas, odradili smo treninge jako dobro u manjim dvoranama za zagrijavanje i vjerujem kako spremni svi dočekujemo kvalifikacije - pričao je Mađarević.

Hrvatska će biti u drugoj “subdiviziji” koja počinje negdje oko 14 sati prema lokalnom vremenu. Prvi će nastupiti naši Srbić i Kovačević, a potom i trojac na konju s hvataljkama. K.Lacković

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana