Novosti
SLOVENSKO-HRVATSKA GRANICA

Žica gotovo na četvrtini granice
Objavljeno 1. listopada, 2017.

Na kopnenoj granici s Hrvatskom dugoj 671 kilometar do sada je sa slovenske strane postavljeno 116 kilometara tzv. tehničkih zapreka za onemogućavanje ilegalnih prelazaka migranata, izvijestila je slovenska ministrica unutarnjih poslova Vesna Gjerkeš Žnidar, u pisanom odgovoru na zastupničko pitanje, prenose mediji.

Postavljanje ograde od tzv. žilet-žice, Slovenija je počela u jesen 2015., a kako se migracijska kriza smirivala dio zapreka zamijenila je tzv. panel-ogradom zelene boje. Trenutačno je na granici 53 kilometra panel-ograde i 113 kilometara žilet-žice, najviše na mjestima najpogodnijima za ilegalne prelaske.

Prema informaciji ministrice, u mješovitim ophodnjama uz granicu s policijom sudjeluje i vojska i to radi učinkovitije zaštite zelene granice s Hrvatskom, koja je ujedno i vanjska granica shengenske zone.

U prvih osam mjeseci ove godine prema podacima slovenskog ministarstva unutarnjih poslova na toj je granici registrirano više od 1275 ilegalnih prelazaka. Među njima je bilo najviše Afganistanaca - 498.

Slovenski premijer Miro Cerar u petak je na rubu neformalnog europskog summita u Tallinu s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom razgovarao i o pitanju Schengena. Zona Schengena obuhvaća 26 država članica EU-a i funkcionira kao područje jedne države s tradicionalnim kontrolama za one koji ulaze i izlaze iz područja, ali bez unutarnjih graničnih kontrola. Tu su praksu djelomice ukinule pojedine države članice zbog velikog migracijskog vala pa su uvele i unutarnje kontrole. Slovenija želi ostati dio shengenskog prostora, ali energično se protivi postavljanju granične kontrole na unutarnjim granicama država koje su dio tog prostora i stalnog produljavanja mjera unutarnje kontrole, rekao je Cerar u Tallinnu. Ustvrdio je da Slovenija dobro kontrolira svoje granice. U shengenskoj zoni, osim Bugarske i Rumunjske nije ni Hrvatska, a čiji bi ulazak mogla blokirati Slovenija zbog hrvatskog neprihvaćanja arbitražne presude o granici. H

Možda ste propustili...