Novosti
OCJENA KANDIDATURA

U hrvatskoj prijavi za EMA-u premalo bitnih informacija
Objavljeno 1. listopada, 2017.

Europska komisija objavila je ocjenu pristiglih kandidatura za sjedišta dviju agencija koje se moraju preseliti iz Londona nakon izlaska Velike Britanije iz EU-a, među njima i ponudu Grada Zagreba koji se kandidarao za sjedište Europske agencije za lijekove (EMA).

Komisija je napravila procjenu na temelju podataka koje su joj dostavili gradovi i zemlje i u analizi se ne daje vrijednosna ocjena pristiglih kandidatura, ni bilo kakav poredak gradova, nego se samo konstatira ispunjava li svaka ponuda kriterije o kojima su se dogovorili šefovi država ili vlada EU-a na summitu u lipnju ove godine.

Prvi kriterij - zgrada u kojem bi bila smještena EMA, Zagreb ispunjava. Sky Office na Zagrebačkoj aveniji ima 32.000 četvornih metara i prema ponudi ispunjava sve potrebe EMA-e, ali u ponudi nema pojedinosti o pojedinačnim kriterijima ni datuma kada bi zgrada bila dostupna EMA-i.

Drugi kriterij - dostupnost: Komisija kaže da ponuda sadrži opće informacije o dostupnim letovima između Zagreba i većine europskih prijestolnica, bez navođenja koji su to gradovi, koliko su česti i koliko traju letovi. U ponudi nema informacija o povezanosti javnim prijevozom zračne luke i predložene lokacije. U ponudi se kaže da Zagreb raspolaže s 2585 hotelskih soba visoke kategorije i 1289 soba srednje kategorije.

Što se tiče mogućnosti obrazovanja djece djelatnika EMA-e, u ponudi se kaže da postoje predškolski programi na hrvatskom i engleskom jeziku, osnovne škole na njemačkom, francuskom, talijanskom i engleskom, ali bez navođenja pojedinosti o dostupim mjestima. U ponudi nema podataka o dječjim vrtićima, ali se navodi mogućnost uspostave korporativnog vrtića unutar zgrade EMA-e. Također se nudi uvođenje međunarodnih programa u više osnovnih škola u Zagrebu. U zagrebačkoj kandidaturi navodi se da postoje dvojezične englesko-hrvatske škole i škole na stranim jezicima. Što se tiče visokog obrazovanja, Zagreb nudi 31 studijski program stranih jezika, ali bez navođenja pojedinosti o dostupnosti programa na stranim jezicima. U ponudi se ističe spremnost hrvatskih vlasti da pomognu djeci zaposlenika EMA-e pri upisu na fakultete.

Četvrti je kriterij mogućnost zaposlenja bračnih drugova, socijalna sigurnost i zdravstvena skrb. Komisija kaže da u ponudi Zagreba nema informacija o socijalnoj sigurnosti za djecu i bračne drugove zaposlenih u EMA-i, da imaju pristup zdravstvenoj skrbi. U ponudi se hrvatski znanstveni, istraživački i razvojni sektor nudi kao mogućnost za zapošljavanje bračnih drugova.

Peti je kriterij neometani i glatki nastavak rada EMA-e odmah po preseljenju iz Londona. Zagrebačka ponuda ne navodi informacije o vremenskom okviru. U ponudi se navode opće informacije o hrvatskom ICT-u i zdravstvenom sektoru, a u vezi s mogućnošću zapošljavanja. U ponudi se ne navode konkretne informacije o mogućnosti EMA-e da zadrži osoblje, a ni informacije kako će agencija biti operativna tijekom prijelaznog razdoblja. Hrvatske vlasti namjeravaju ponuditi osoblju EMA-e i njihovim obiteljima pomoć tijekom preseljenja.

Zadnji kriterij je zemljopisna rasprostranjenost europskih agencija. Zagreb je jedna od pet europskih prijestolnica u kojima ni jedna agencija nema sjedište. H

KONAČNA ODLUKA U STUDENOME

Za dvije agencije ukupno je pristiglo 27 ponuda, a samo za EMA-u natječe se 19 europskih gradova, a ima gradova koji su se kandidarali za obje agencije - za EMA-u i za EBA-u (Europsko nadzorno tijelo za bankarstvo). Na temelju ocjene Europske komisije Vijeće za opće poslove EU-a u listopadu će održati političku raspravu, a konačna odluka bit će donesena u studenome.

Možda ste propustili...

SVAKOM PRVAŠIĆU STAKLENKA DOMAĆEG MEDA

Med djeci za zdravstvenu korist, ali i pomoć pčelarima

FINA OBUSTAVILA PROVOĐENJE OVRHA NAD 225.322 GRAĐANINA

Deblokirani građani s ovrhama starijim od tri godine

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana